Pinot noir konferens i Ahr

20140313-074644.jpg

Härom veckan hade jag blivit inbjuden av Tyska vininstitutet att få närvara på den pinot noir konferens som skulle gå av stapeln i tyska vindistriktet Ahr. Innan resan hade jag smakat en del tysk pinot. Ingen hade riktigt fallit mig på läppen då stilen varit väldigt grov med tydliga körsbär och en viss bitterhet. Jag föredrar mer strama och eleganta pinots. Dock skulle resan visa sig vara en riktig ögonöppnare.

Journalister och en bloggare (undertecknad) från hela världen möttes upp på Frankfurt flygplats. Ok, de flesta av oss var från Europa förutom en tjej som hade hittat över Atlanten från Kanada. Första dagarna kantades med diverse producentbesök där fler riktigt duktiga med otroligt goda viner. Andra ganska trötta vilket även speglade sig i deras viner.

20140313-224642.jpg

Konferensen i sig varvades med intressanta föreläsning om ekens påverkar på vinet men även hur Tyskland borde marknadsföra sin pinot noir, med rena reklamföredrag från olika producenter. Avslutningsvis fick vi svida upp i kostym och äta en femrättersmeny tillagad specifikt för att matcha de två olika glas pinot vi fick till varje rätt. Vissa viner var ruggigt bra, andra rena marmeladbomber. Maten höll dock ruggigt god kvalité. Annat kanske man inte ska vänta sig av en kock med 2 stjärnor i Guide Michelin.

20140314-114819.jpg

Dagen efter innehöll ett par timmars öppne provning innan det var dags att bege sig hemåt igen. Här fanns det möjligheten att testa och ställa andra pinots från olika delar av Tyskland, Bourgogne, USA och Nya Zeeland mot varandra. Återigen varvades elegans med marmelad. Vissa förvånade och vissa underlevererade. Mycket lärorikt var det i allafall.

Summerat var det en riktigt lärorik och rolig resa till en spännande region som jag gärna besöker fler gånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *