Rapport från Druvkurs – lektion 3

Viner Druvkurs 2016, lektion 3

Måndag igen. Dags för Druvkurs – lektion 3. Ikväll skulle det bli kattkiss på krusbärsbuske. Druvan Sauvignon Blanc skulle få agera som kvällens stjärna. I alla fall sett till den praktiska delen av lektionen. Började tillfället att hälsa alla välkomna genom att ge dem lite frågor från de två första tillfällenas teoripass. Något som de överlag klarade utmärkt.

Teoridelen av kvällens lektion handlade om vinrankan och vad som händer i vingården och omkring vinrankan under vintern, våren och sommaren. Vilka uppbindningsmetoder som är vanliga, den hemska vinlusen och hur man förökar vinrankan. Kvällens teoripass kändes betydligt mer sammanhängande än föregående lektion. Flertalet tillfällen kunde nästa slide i presentationen besvara de frågor som deltagarna hade. Med andra ord inga ändringar till nästa tillfälle jag håller Druvkursen.

Till teorin fick deltagarna en Alvarinho från Vinho Verde. Ett vin jag skrivit om på bloggen tidigare. Trevlig syra och kändes som bra upplägg inför kvällens kommande syrafest. Fast i ärlighetens namn vill jag påstå att förra lektionen, med Riesling som druva, var betydligt skarpare syramässigt än kvällens provning med Sauvignon Blanc. Något som kom som överraskning för mig. Alltid hållit savven som betydligt mer syrarik än rieslingen. Hade till och med en Riesling med i kvällens uppställning för att ge en referens. Den stod ut.

På tal om uppställning började jag med en Sauvignon Blanc från Sancerre. Ett klassiskt munskänksvin. Följde upp den med en av kvällens jokrar, en Grüner Veltliner från Österrikiska Kamptal. Som vin nummer tre ville jag skoja till det lite med en ekad savve från André Lurton i Bordeaux. Ett vin som ingen av deltagarna plockade rätt druva på. Men som förhoppningsvis vidgade deras vyer något. Dock ytterligare ett klassiskt munskänksvin.
Vin fyra var en savve från Casablanca i Chile. Ett vin som överraskade mig att både dofta och smaka väldigt mycket sparris och väldigt lite av det traditionella krusbären och fläder. Spännande! Nästa vin var nästa joker. En Riesling från nya världen, närmare Marlborough och Nya Zeeland. Intressant var att i denna uppställning hade Saint Clair lyckats med att få fram den druvtypiska petroliumdoften. Något som jag inte brukar förknippa med nya världen.
Därefter serverade jag det sista vinet med en nya världen typisk Sauvignon Blanc. Från samma producent som föregående vin. Hoppades att det kanske skulle ställa till det något. Men här var deltagarna på tårna och plockade dessa viner rätt bra.

Med andra ord var vinerna för kvällen.

Teorivin: Alvarinho Contacto, 119kr,  6707
Vin #1: Les Baronnes Sancerre, 165kr, 32253
Vin #2: Domaene Gobelsburg Grüner Vertliner, 99kr, 2775
Vin #3: Château de Rochemorin Blanc, 159kr, 4128
Vin #4: Cono Sur 20 Barrels Sauvignon Blanc, 179kr, 71826
Vin #5: Saint Clair Riesling, 115kr, 6456
Vin #6: Saint Clair Pioneer Block 3, 149kr, 3577

Kvällens vin blev ett dött lopp mellan Sauvignon Blanc vinerna från Frankrike. Det vill säga den från Bordeaux och den från Sancarre. Den sistnämnda fick min röst.

Kan även passa på att nämna att innan denna lektion var jag rätt trött. För lite sömn natten innan och en del energikrävande möten under dagen. När väl lektionen var igång så var tröttheten som bortblåst. Man kan inte annat än bli glad när det skrattas en hel del under våra lektioner. Det blåser bort all trötthet. Faktiskt så pass att man ser fram emot nästa lektion. En lektion som kommer handla om skörden och druvan Chardonnay.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *