Rapport från Druvkurs – lektion 4

Druvkurs - lektion 4

Då var det dags igen. På grund av påsk och andra åtaganden av undertecknad hade vi ett uppehåll på ett par veckor gällande Druvkursen.  Något som både var positivt och negativt. Positivt tror jag i bemärkelsen att deltagarna fick smälta lite vad de gett sig in på. Men även negativt att ett par veckors uppehåll gör gärna att man tappar lite fokus. Dock var de alla på plats och lika glada som alltid.

Druvkurs – lektion 4 handlade teorimässigt fortfarande om vad som sker ute i vingården. Vi pratade om skörd, vad druvan innehåller och hur den utvecklas över tid. Men även om tråkigheter som sjukdomar och andra trista saker. Även om inte kursmaterialet tog upp det så valde jag att prata lite om sjukdomarna Esca och Black dead arm. De som har potentialen att bli vår tids ”vinlus”. Just nu har man inget botemedel heller. Enligt tidningen Decanter så förlorade fransk vinbönder upp till 14% av all skörd till på grund av sjukdomarna. Läste även någonstans att 90-100% av alla vingårdar i Italien har dessa sjukdomar på ett eller annat sätt. Vi alla håller tummarna att en lösning på problemet

Deltagarna bjöds till Druvkurs – lektion 4 som vanligt på sex olika viner samt min numera standardiserade företeelse med ett teorivin. Alltså sju olika glas vin. Huvuddruvan för kvällen var Chardonnay. Men vi började med ett teorivin som för kvällen var ett Gewurztraminer från Alsace. Den druvan ska deltagarna smaka på i kursen så jag tänkte att den får bli ett teorivin.
Under det praktiska momentet valde jag, som jag kan göra ibland, att skoja till det lite. Startade därför med en Chenin Blanc från Sydafrika som efterföljdes av fem olika viner på druvan Chardonnay. Chardonnay-vinerna hade jag i ordningen nya till gamla världen. Först ut ett vin från Brasilien, sedan Nya Zeeland, ett ”single vinyard” från Chile innan vi landade in i gamla världen med ett från Chablis och ett Premier Cru från Montagny. Det vill säga båda gamla världen var från franska Bourgogne.

Med andra ord var vinerna för kvällen.

Teorivin: Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve, 99kr,  5244
Vin #1: Bellingham The Old Orchards Chenin Blanc, 109kr, 2051
Vin #2: Miolo Family Vineyards Chardonnay , 2013, 109kr, 75996
Vin #3: Stoneleigh Chardonnay, 115kr, 6427
Vin #4: Cono Sur Single Vineyard Chardonnay, 95kr, 6522
Vin #5: Clotilde Davenne Chablis, 159kr, 6307
Vin #6: Montagny Premier Cru Les Coères Feuillat-Juillot, 169kr, 2812

Åter igen bjöd kvällen på en hel del skratt och glada miner. Deltagarna tyckte vinerna var svåra och det kan jag hålla med om. Kvällens vin blev Chenin blanc vilket var lite överraskande. Jag själv höll Premier Cru-vinet som vinnare. Balanserat och elegant utan för mycket rostat ekfat. Vackert och gott helt enkelt. Nästa vecka lämnar vi de vita vinerna och ger oss in i den röda delen av vinvärlden. Fokus blir då Cabernet Sauvignon och hur man framställer vin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *