Lär dig vin

vin-i-allmanhet

Vin kan vara så jäkla snobbigt, men behöver verkligen inte vara det. Tänkte därför här försöka bena ut lite saker om vin i allmänhet.

Vad sjutton är vin egentligen?

Enligt en EU lagstiftning så kan vin endast vara ”en alkoholhaltig dryck som framställts genom jäsning av druvsaft eller nyligen skördade druvor”. Visst blev det enklare. Strunt samma. Vi orkar inte nörda in oss på reglementen utan glömmer det och fokuserar på mer viktigare frågeställningar.

Rött eller vitt vin?

Låt oss istället börja med en klassisk frågeställning, rött eller vitt. Förutom det mest självklara, färgen, så skiljer sig även framställningsmetoden något. Kortfattat kan man säga att skillnaden i framställning är att i båda fallen pressar vindruvorna men för vitt vin låter man endast den härliga juicen (eller musten om man ska vara petig) få ligga och jäsa till sig. För rött vin vill man ha lite mer strävhet, färg och annat gott så här låter man hela rasket av must, skal, kärnor och så vidare hänga med ned i jäskarlet. Sedan skiljer sig temperaturen för jäsningsprocessen med något. Men för de flesta räcker det med att veta att rött och vitt vin har olika färg.
Noterbart är att vi för enkelheten skull hoppade över rosé, mousserande, starkvin och naturvin.

Gamla vs. Nya världen?

De flesta vinnördar pratar om gamla världen och nya världen. Men vad menas med dessa begrepp egentligen?
Egentligen producerar man vin mer eller mindre överallt på vårt klot. Ok, vissa undantag finns (läs Arktis) men egentligen gör man vin överallt. Dock har så inte alltid varit fallet. Utan det är därför brukar man benämna de länder som var tidiga med att odla vinet som ”gamla världen”. Det vill säga Frankrike, Italien, Spanien, Portugal (knappt) och Tyskland (också knappt). Allt annat är nya världen.
Är man trångsynt anser man ofta att allt från nya världen bara är skit. Sedan finns det de som är riktigt trångsynta som anser att allt som inte kommer ifrån Frankrike (gärna Bordeaux) kan man hälla ut. Dessa kallas ofta för frankofilister. Börja aldrig prata vin med en sådan. Eller än värre om du upptäcker att du pratar vin med en frankofilist, avlägsna dig snarast.
Personligen gillar jag viner från både gamla och nya världen.

Flaska vs Bag in box (BiB)?

Bag in box eller BiB kommer ursprungligen från Australien. Säkert var han som kom på (eller patenterade) denna uppfinning surfare och ville göra det enkelt att ta med sig vin på stranden. Jag personligen undviker att handla bibbar av alla möjliga anledningar, påhittade som sanna. En fördel med förpackningen är dock att man kan använda en tom boxpåse som kudde efter en blöt tillställning.
Med andra ord föredrar jag flaskor alla dagar i veckan.

Vad är grejen med alla dessa olika druvor?

Vin kommer som sagt från vindruvor. Inte sådana man köper närmaste Ica eller Coop utan från släktingar till de man finner i livsmedelsbutikerna. Alla dessa olika druvsorter smakar, doftar och ser till och med olika ut. Lite som med andra råvaror, exempelvis örter (basilika, koriander, mynta osv) eller kött (ytterfilé, ryggbiff, lever eller färs). Det finns med andra ord en anledning att ha lite koll på vad vinet har för beståndsdelar. Annars kan det bli lite knasigt om man blivit tillsagd att köpa en flaska Chardonnay och kommer hem med en flaska rött.
Problemet är bara att det finns så sjukt många olika druvsorter. Så pass många att det är bokstavligen är omöjligt att kunna alla. Det finns de som försökt och kommit nära, men fortfarande ingen som lyckats. Är man däremot nyfiken på vin bör man känna till några av de mest kända som exempelvis Pinot Noir, Syrah/Shiraz (same thing different name), Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Riesling och Sauvignon Blanc.

Jag gillar inte Chardonnay men ÄLSKAR Chablis!

På tal om druvor är denna klassiker ganska rolig. Anar att flera har hört någon säga något i stil med detta. Kanske till och med sagt det själv. Har man gjort det har man dock blandat ihop äpplena med cyklarna. Chardonnay är som sagt en druvsort, medan Chablis är ett franskt vindistrikt tillhörande regionen Bourgogne. Att franska vinlagar strikt säger att alla viner från Chablis SKA enbart innehålla 100% Chardonnay gör det hela extra roligt.
Men jag förstår varför uttrycket sägs. Chardonnay brukar vanligen få ligga och gotta till sig på ekfat, vilket även ger en tydlig karaktär till dessa viner. Men i Chablis har man av tradition inte valt att göra så utan låter sina viner mysa till sig i ståltankar. Ok. De fina Grand cru (och vissa Premier Cru) vinerna brukar få sig en släng av ekfat. Men oftast bara vinnördar som dricker dessa och då bör man veta skillnad på druva och geografiskt område.

Det här med årgång, är det viktigt?

Faktiskt är det här med årgångar väldigt relevant inom vinvärlden. Druvorna som vinet görs på smakar helt enkelt olika år till år. Vädret är en kraftigt bidragande faktor till detta. Är det gynnsamma år kan druvorna bli köttiga och fulla av saft, medan andra ord kan det vara kallt och regna vilket inte ger ett optimalt vin. Så tyvärr ja. Årgångar är av betydelse.

Gammalt eller nytt vin?

Här har vi en vattendelare som helt och hållet beror på vad man gillar eller vilket syfte man har när man nördar in sig i vin. Gillar man unga viner som kan ha en tydlig fruktighet och vara kantiga av vassa tanniner. Eller gillar man mjuka runda viner med smaker av torkad frukt och gammal sadelväska. Har bekanta som anser att ett vin yngre än 10-20 år är inte värt besväret. Helst ska det ha 30-40 år på nacken innan det öppnas. Klassiska vinbönder från franska Bordeaux och italienska Piemonte vill gärna se sitt vin ligga till sig en fem-tio år innan det ska öppnas. Men vem vill vänta. Jag föredrar mina viner unga och fyllda av komplexa primära aromer och smakar.

 

Finns det mer ämnen eller frågor som ska försökas benas ut mottages de varmt. Kanske något speciellt just du vill veta? I så fall skriv en kommentar eller skicka mig ett mail till info (snabelA) ettglasrott.se.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *