A Amarone, 2013

A Amarone, 2013

A Amarone, 2013

Vinet

Amarone och jag har ett speciellt förhållande. Kan vara fantastiskt gott till mat, framför allt grillade rätter med feta såser. Dock att dricka spontant rakt upp och ned vet i sjutton om det är min grej. Inte än i all fall. Finner som oftast att vinerna som framställts på passito-metoden tenderar att ha en för stor sötma för min smak.

Detta vin är inget undantag. Den rödbruna och täta färgen i kombination med vaniljtoner, körsbär och stall på näsan gör att det bjuder upp till dans. Här finns även en viss rökighet i doften av tydlig eldad karaktär.
Smakmässigt är vinet fylligt, men utan att vara någon större tanninbomb trots att det är ett italienskt vin. Körsbären finns här tillsammans med choklad och en påtaglig känsla av alkohol.

Vinet behöver kombineras med mat anser jag. Svenskar generellt tenderar att gilla söta viner som inte har något tydlig strävhet. Ja, vi i Sverige gillar med andra ord viner från Amarone.

Pris: 199kr
Nr på Systembolaget: 12343

Producenten

Producenten Alpha Zeta är ingen klassisk vinproducent. Utan det är ett samarbete mellan det brittiska företaget Liberty Wines och vinmakaren Matt Thompson från Nya Zeeland. Liberty Wines startade 1997 med fyra anställda och har idag vuxit sig stora. De verkar köpa in druvor (eller vin?) från flera producenter/odlare runt om i världen och skapa sedan sitt eget vin.

Projektet kring Alpha Zeta drog igång 1999  då man ville skapa ett modernt vin som skulle ha uttalad fruktighet och komma från utvalda vingårdar i Venetien. Här samarbetar man med några fåtal odlare, framför allt ifrån Valpantena och Monteforte d’Alpone. Druvorna skördas i mitten av september och får sedan torka fram till slutet av januari innan de till slut pressas och genomgår den klassiska processen. Lagras sedan i fat av olika storlekar i ungefär 18 månader.