Vinet
Om jag får ett glas tydligt transparent rödbrunt vin så har tidigare, säkert framöver med, gått till en Tempranillo från Rioja med lite ålder. Eller kanske en Nebbiolo från Barolo, Piemonte. Alternativt en Pinot Noir med ålder. Inget av det ovanstående stämde på detta vin. Ett vin som just hade de nyss beskrivna karaktärsdragen i sitt utseende.
Men sedan kommer den obligatoriska doftanalysen. Här möter mina sensorer läder, stall och körsbärstoner blandade med en bränd rökighet och lavendel. De förstnämnda dofterna får mig att tänka på Rhône men körsbärstonen tar mig tillbaka till Italien. Men här går jag bet. Särskilt lavendeln som smyger fram tydligare och tydligare.
Tungan meddelar sedan att det är ett torrt vin med hög syra. Trots att färgen meddelade ålder är tanninerna ytterst vitala så gammalt är vinet inte. Körsbären och lavendeln vittnar med om att vinet är fortfarande i sin ungdom. Den långa fina eftersmaken säger mig att det är ett vin av kvalité.
Vet man att vinet kommer från områden kring vulkanen Etna i italienska Sicilien förstår man tydligare dofterna och smakerna. Man kan säga att detta vin, ÆTNEUS Etna Rosso, från 2009 har väldigt tydliga drag från andra ställen än sin egen adress. Samtidigt ett högst eget uttryck. Ett väldigt spännande vin från producenten I Custodi delle vinge dell’Etna som jag är väldigt glad över att vårt kära Bolag har hämtat hem. Dock endast i BS. Vinet är gjort på druvblandningen Nerello Mascalese (80%) och Nerello Cappuccio samt Alicante som väl spelar tillsammans. Druvorna har vuxit ungefär 750 meter över havet på 150 år gamla vinrankor vid Etnas norra slutning innan de sedan lagrades i använda (inte för gamla) små ekfat i 24 månader.
Får ni chansen att prova vinet så gör det. Etna är ett spännande område och särskilt vinerna på Nerello Mascalese druvan.
Pris: 229kr
Nr på Systembolaget: 91218
Producenten
I Custodi delle vinge dell’Etna är inte vinvärldens enklaste producentnamn att uttala. Ska betyda något i stil med väktarna av vingårdarna vid Etna. Enligt producenten själv arbetar de att värna om jorden och respektera alla människor i dess närhet. Självklarheter kan tyckas men så säkerligen inte i alla delar av världen.
Producenten är även med i kooperativet I Vigneri som startades redan 1435 och som idag består utav sex olika producenter som har samma filosofi kring jorden och vinframställningen. Respekt och fria vinrankor i form av buskformationer är det som gäller. Att en producent ingår i kooperativet märks genom att de alla använder I Vigneri märkta flaskor.
Personligen ser jag fram emot att försöka finna fler viner märkta med I Vigneri och se om de ger samma upplevelse som vinet ÆTNEUS från I Custodi delle vinge dell’Etna.