Ara Select Blocks, 2011

20140129-232459.jpg

Näst sista tillfället på Vin & Mat kursen. Vi blev uppdelade via lottning i grupper om fyra. Sedan fick varje grupp dra en vinflaska blint ur en kasse. Övningen gick i på att alla grupper skulle tillaga en måltid som passar ett specifikt vin. Basen i varje måltid var densamma utan man skulle arbeta med tillbehören.

Jag tillhörde näst sista gruppen och på väg fram för att välja vår flaska sa vår kursledare Ingrid att jag hade 50% chans att få något hon vet att jag gillar. Anade direkt att det fanns en pinot noir kvar bland de två flaskorna. Så när väl handen var i kassen var jag så sneaky att jag kände efter på flaskornas axlar. Och mycket riktigt fick jag upp en pinot noir. En från Nya Zeeland till och med, Ara Select Blocks.

Vinet vår grupp fick dela på var vackert tunn i färgen. Doftade friskt och bärigt med drag av örter. Kände även att det fanns drag av lingon och vanilj.
Direkt upphällt var där en bra balans, en viss strävhet som gjorde vinet gott. Även hallon och örter fanns här. Dock fanns där en bitter eftersmak som sakteligen försvann i och med att vinet fick lite luft.

Uppgiften var som sagt att finna två tillbehör till stekt kött och ris som skulle matcha väl med vinet. Vi började med att provsmaka det potpurri av råvaror som vi hade till förfogande. Väldigt snabbt insåg vi att icke tillagad skogschampinjon var en trevlig matchning. Som andra tillbehör gjorde vi en kall sås baserad på creme fraiche, grädde, färsk salvia och lite kalvfond. De både tillbehören tillsammans gjorde det hela än bättre.

Summerat är det ett vin jag gillar och gärna dricker flera flaskor utav i framtiden.

Pris: 151kr
Nr på Systembolaget: 2013

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *