Betyg-1 kurs (andra lektionen)

Betyg-1 2017 lektion2

Betyg-1 2017 lektion2

Vinifiering och vinlagar

Tillfället för den andra lektionen har nu passerat. För teoripasset pratade vi om vinfiering, dvs vad sker med druvorna efter de skördats från vinrankorna. Men även en del om Europas vinlagar.

Två nya deltagare anslöt efter att ha varit bortresta vid första tillfället. Dock var två av de övriga bortresta denna gång. Status quo med andra ord. Nu så här efter tillfället inser jag hur mycket korvstoppning det måste bli för deltagarna. Då struntade jag trots allt att gå igenom Bourgogne som egentligen ska inkluderas vid detta tillfälle med. Hur fasiken lyckades man själv hänga med? Jo, genom att lusläsa kompendiet (ingen bok på den tiden) ett par gånger. Samt har lite tur vid provtillfället. Kommer ihåg hur jag satt på tåget från Malmö till Lund och övade de fem slotten i Bordeaux som var högst klassade vid 1855 klassificeringen. Ok, fyra slott vid det tillfället men det femte ska man kunna med även om det kom till lite senare.

Deltagarna verkade dock intresserade och kom med många bra frågor på dagens material. När det kom till dagens praktiska del, vinerna, blev det svårare. Jag förvarnade att vinerna kommer vara svåra idag. De vita plockade de relativt enkelt, men inte de röda. Hälften av dagens deltagare har klarat Druvkursen, men ingen av dem spikade druvorna på dagens röda viner. Dessutom var det att dagens överraskning kom i att kvällens deltagare valde teorivinet som kvällens vin. Själv tyckte jag kvällens första röda var väldigt trevligt. Absolut kvällens mest prisvärda, och därmed troligen kvällens vin. Både Tobbe och jag insåg att det är dags att börja öva inför regionstävlingen om några veckor.

Vinerna de fick

Teorivin: Marie d’Alsace, 2015 – Frankrike, Alsace
Vitt #1: Chablis Bouchard Aîné & Fils, 2014 – Frankrike, Bourgogne
Vitt #2: Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer, 2016 – Chile, Région del Sur
Rött #1: Moulin à Vent Pierre Ponnelle, 2015 – Frankrike, Bourgogne (Beaujolais)
Rött #2: Tapiz Organic Reserve Malbec, 2015 – Argentina, Cuyo

Som sagt. Teorivinet skrällde och vann kvällens vin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *