Betyg-1 kurs (femte lektionen)

Betyg-1, 2017 (lektion 5)

Betyg-1, 2017 (lektion 5)

Alsace och Tyskland

Behöver jag återupprepa mig. Munskänkarna är frankofilister. Nu inne på lektion fem av Betyg-1 kursen och vi har inte lämnat Frankrike. I kvällens pass skulle vi dock göra det. Men först ett stopp i franska Alsace.

Alsace

Kapitlet om Alsace är relativt kort. Druvorna är självklar del. Pinot gris, Gewurztraminer, Riesling. Vi gick även igenom kort om att Alsace är ett av Frankrikes torraste distrikt på grund av bergskedjan Vogoserna. Vi pratade om söta viner och om Vendange Tardive och Selection des grains noble.

Tyskland

Äntligen ute ur Frankrike tror jag alla deltagare tänkte. Nu klev vi äntligen över gränsen till grannlandet Tyskland. Nu kommer vi beta av Europa snabbare än Napoleon.

I Tyskland finns även Riesling-druvan och även gröna kompisen Silvaner. Vi pratade om alla ”burgunder” druvor och en del om de mest intressanta distrikten. Dessa var Mosel, Rheingau, Rheinhessen, Franken och Pfalz. Självfallet snöade vin på vinklassificeringen i Tyskland, AP-nummer och mustvikt i antalet oechsle. Man måste älska Tyskland över deras effektivitet och noggrannhet.

Vinerna som provades

Inför kvällen hade jag tänkte att ge deltagarna en Grüner Veltliner som teorivin då det har nära släktskap med Tyskland (grannlandsvin från Österrike). Men ett par som går kursen tänkte samma sak och ville bistå med ett teorivin från just Österrike. De missade en lektion på grund av en skidresa dit. Men en flaska fick de med hem. Det visade sig vara en väldigt trevlig Grüner Veltliner från Wachau. Smök då inte min flaska som joker i leken istället.

Betyg-1, 2017 (lektion 5)

Teorivin: Wachau Grüner Veltliner selection – Österrike, Niederösterreich
Vitt #1: Leth Grüner Veltliner, 2015 – Österrike, Niederösterreich
Vitt #2: Pierre Sparr Pinot Gris Réserve, 2015 – Frankrike, Alsace
Vitt #3: Trimbach Riesling, 2014 – Frankrike, Alsace
Vitt #4: Georg Breuer Riesling Sauvage, 2015 – Tyskland, Rheingau
Rött #1: Ahrweiler Spätburgund Julia Bertram, 2015 – Tyskland, Ahr

Kvällens vin blev lite oväntat den tyska Spätburgundern från Ahr.

Nästa vecka fortsätter vi erövra Italien och Spanien.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *