Betyg-1 kurs (fjärde lektionen)

Betyg-1, 2017 (lektion 4)

Betyg-1, 2017 (lektion 4)

Loire och Rhône

Efter kursens förra lektion skrev jag att Munskänkarna är frankofilister. Guess what, även denna lektion handlar om Frankrike. Loire och Rhône står på schemat.

Dock var jag inte närvarande utan var i skidbacken och min härlige vän Tobbe som hoppade in. Något som jag fått höra att han gjorde med bravur. Vilket även visade sig i lektionen då vi körde i genom instuderingsfrågorna. Alla kunde allt.

Loire

Fokus för detta kapitel är de adresstypiska druvorna Carbernet Franc, Chenin Blanc och självklara Sauvignon Blanc. De olika områdena och vad som är specifikt för var och en pratades det om. Självfallet så beskrevs även begreppet ”sur lie”.

Rhône

Syrah! Ja, nu pratar vi norra Rhône. Man betade igenom geografin om de viktigaste områdena där. Sedan pratade man om druvor på södra Rhône. Lite geografi,Châteauneuf-du-Pape, och jordmåner. Typ det.

Vinerna som provades

Vinerna var adresstypiska och jag fick höra av många av deltagarna att de var ruggigt bra. Skoj!

Teorivin: Château de Rochemorin Blanc, 2012 -Frankrike, Bordeaux
Vitt #1: Muscadet Sèvre et Maine sur lie , 2015 – Frankrike, Loire
Vitt #2: Sancerre Domaine Raimbault-Pineau, 2015 – Frankrike, Loire
Rött #1: St Nicolas de Bourgueil Le Malgagnes Domaine Yannick Amirault, 2013 – Frankrike, Loire
Rött #2: Crozes-Hermitage Domaine Habrard, 2015 – Frankrike, Rhône
Rött #3: Le Hurlevent Châteauneuf-du-Pape, 2015 – Frankrike, Rhône

Ryktet som nådde mig sa att sista vinet från Châteauneuf-du-Pape blev kvällens vin.

Nästa lektion blir det åter igen lite Frankrike men även lite annat.

 

Kommentarer

  1. Tobbe

    Alltid lika roligt och trevligt att få hoppa in och ta en lektion. Framförallt när vi har så goa kursdeltagare, mycket skratt, funderande om vad glasen innehåller, diskussioner om dofter och smaker deltagarna hittar. En härlig grupp helt enkelt som längtar hela veckan lång tills det är måndagar, för då är det dags för vinkurs och avnjutning av vin.

    1. Inlägg
      Författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *