Dags för utbildning
Då har det blivit dags att vässa pekpinnen, trimma laserpekaren, och allmänt se över materialet. För någon vecka sedan drog jag igång vårens första utbildning. En Betyg-1 kurs för ett gäng glada personer. Det som var extra roligt var att se att flera av de som anmält sig till kursen kommer från höstens introduktionskurser. Även om de bara må vara vinintresserade så tar jag det som ett gott betyg till mig och Tobbe. Vi lyckas att locka tillbaka/behålla våra ”elever”. Oerhört roligt!
Första lektionen började med att diskutera vinets historia. Hur det började borta i Georgien för en himla massa år sedan. Hur det sedan vandrat med egypter, greker och romare ända till våra hyllor på Systembolaget. Vi pratade även om vart vinet växer och vad som är viktigt för dess växtplats. Att sol är en förutsättning och att vinrankan gärna gillar det lite kärvt.
Avslutade sedan lektionen med att prata om hur man provar vin. Våra grundsmaker och hur de kan kopplas till vin. Kort om vinets vokabulär och vad sjutton ”eldigt” betyder.
Därefter var det upp till bevis för gänget och prova fyra olika viner. Två vita och två röda. En av varje sort som hade en syra som stack ut. Fruktsyra för de vita och garvsyra (strävhet) för de röda. Detta motsvarar det praktiska provet som denna kurs kommer avslutas med. Tror alla klarade det utan några som helst problem. Med andra ord alla bör klara det praktiska provet om några veckor.
Vinerna de fick
Teorivin: Biecher Riesling Réserve – Frankrike, Alsace
Vitt #1: Vicar’s Choice Sauvignon Blanc – Nya Zeeland, Marlbourogh
Vitt #2: McManis Viognier, USA – Kalifornien
Rött #1: Beaujolais Royal, Frankrike – Bourgogne (Beaujolais)
Rött #2: Tamaral – Spanien, Ribera del Duero
I den summerande omröstningen om vilket som var kvällens vin var det en klar majoritet på röda vinet Tamaral från Ribera del Duero i Spanien.