Betyg-1 kurs (sjätte lektionen)

Betyg-1, 2017 (lektion 6)

Betyg-1, 2017 (lektion 6)

Spanien och Italien

Då har vi äntligen kommit fram till sista teoripasset för Betyg-1 kursen. Dags för deltagarna att ta tag i självstudierna. Tror vissa gjort det väldigt väl och andra inte. Men är dock övertygad att de flesta kommer klara kursen när vi väl kommit till dess slut.

Kvällens pass handlade om sista länderna i den så kallade gamla världen, Spanien och Italien. Denna lektion fick jag under teorin sätta mig på åskådarplats och lyssna till Tobbe köra igenom länderna.

Spanien

Riojas geografi, varför vinframställningen i Spanien och Rioja har påverkats av fransmännen och särskilt Bordeaux. Spaniens druvor, vinlagar och vilka regioner/distrikt har DOCa är några av de saker som gicks igenom under kvällen. Avsnittet om Spanien är inte så stort.

Italien

Spaniens grannland Italien spretar lite mer. Här har vi tre stora distrikt som alla har olika stilar sett till geografin. Självfallet syftar jag på Piemonte, Toscana och Venetien. Vi pratade om druvorna Nebbiolo, Sangiovese och nämnde även Corvina. Men även Italiens vinlagar och vad som menas med utryck som classico och riserva.

Vinerna som provades

Denna kväll tänkte jag hålla mig till typiska viner för adresserna. Blandade viner från Spanien och Italien i uppställningen. Meddelande även deltagarna vilka områden vinerna kom ifrån. En lite halvblind provning med andra ord. Amaronen hade Corvina som huvuddruva även om det var ett flerdruvevin. Däremot var det spanska vinet från Priorat en ren explosion av druvor och var svår. Övriga viner var endruvesviner.

Uppställningen var Amarone, Toscana, Rioja, Barolo och Priorat.

Betyg-1, 2017 (lektion 6)

Teorivin: Sin Palabras Albariño, 2014 – Spanien, Niederösterreich
Rött #1: A Amarone, 2013 – Italien, Venetien
Rött #2: Rocca Guicciarda, Riserva – Italien, Toscana
Rött #3: Faustino I Gran Reserva, 2005 – Spanien, Rioja
Rött #4: Barolo Fontanafredda, 2012 – Italien, Piemonte
Rött #5: GR-174, 2015 – Spanien, Priorat

Kvällens vin blev inte så oväntat Amaronen. Vi svenskar tenderar att gilla det lite söta.

Nästa vecka börjar allvaret på riktigt. Betyg-1 kursens teori är som sagt slut och det är dags för övningsprov. Deltagarna kommer nu få känna på vad de kan förvänta sig på slutprovet. Får se vad de tycker.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *