Betyg-1 kurs (tredje lektionen)

Betyg-1 2017 lektion3

 

Betyg-1 2017 lektion3

Bordeaux och Bourgogne

Dagens sanning. Munskänkarna är frankofilister. Det är något som märks väldigt tydligt i Betyg-1 kursen. I ordinarie kursplan vill man spendera en hel lektion åt Bordeaux. Va fan!
Skärpning säger jag. Själv har jag modifierat kursen och håller Bordeaux avsnittet tillsammans med Bourgogne. JA, det blir korvstoppnings för deltagarna på teoridelen, men ack så mycket bättre på den praktiska.

Bordeaux

Här är fokus på klassificeringen från 1855 och lite kommuner i Haut-Médoc. Självfallet finns här lite information om Sauternes med. Även skillnader om östra respektive västra stranden. Ja, så delas Bordeaux upp i vinnördarnas värld. På den östra stranden är det Cabernet Sauvignon som dominerar och på den västra är det Merlot (och Cabernet Franc).

Vi pratar även om Graves, St.-Émilion och Pomerols guldklimp Château Petrus. Lite om floderna Garonne och Dordogne,  Entre-Deux-Mers och en del om de druvor som är tillåtna i regionen.

Bourgogne

Här hittar vi endruvevinernas högborg. Att Pinot noir är den blå huvuddruvan och Chardonnay är dess gröna motsvarighet. Ok, på den blå sidan är det faktiskt Gamay som är den största sett till odlingsareal, men Pinot Noir är den som är den viktigaste för regionen.

Vi pratar om Chablis och dess klassificeringar. Även om Côte d’Or och dess härliga grand cru kommuner. Kort om övriga distrikt och vad som är speciellt för regionen i namnväg, men framför allt i etikettväg. Som jag för övrigt bloggat om här.

Vinerna som provades

Med tanke på kvällens tema blev det också kursens dyraste lektion sett till vinerna. Öppnade med en lite udda riesling från USA som teorivin, för att sedan fokusera på temat igen.

Teorivin: Kung Fu Girl Riesling, 2014 – USA, Kalifornien
Vitt #1: Chablis Premier Cru Fourchaume, 2013 – Frankrike, Bourgogne
Vitt #2: Savigny les Beaune Blanc Domaine du Château de Meursault, 2014 – Frankrike, Bourgogne
Rött #1: Savigny-lès-Beaune Premier Cru Les Lavières, 2014 – Frankrike, Bourgogne
Rött #2: Château Phélan Ségur, 2014 – Frankrike, Bordeaux

Liten miss av mig att berätta priset för kvällens vin. Men det blev ett oavgjort på den ”billigaste” (vin 1) och den dyraste (vin 4). Min röst gick till vin nummer 2. Även om jag inte var ensam hjälpte det inte att lyfta vinet att bli kvällens vin.

Nästa vecka blir det paus på vinsidan då jag är tyvärr upptagen och min vän Tobbe kommer hålla i lektionen. Temat är Loire och Rhône. Två av hans favoritregioner vilket kommer bli kanon för deltagarna.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *