Bollinger Special Cuvée Brut

Bollinger Special Cuvée Brut

Bollinger Special Cuvée Brut

Vinet

Vi är fortfarande mitt i påsken och våren är som en berg och dalbana. Ena stunden härligt värmande strålar i ansiktet medan stunden efter täta moln och nästan minusgrader. Ömsom vin och ömsom vatten då det även regnat en del. Något som iofs varit bra för den vattenbrist som ligger och lurar runt hörnen. Vad kan man göra för att förgylla tillvaron om man är lite trött på ägg? Ger ”standardtipset” för att lyfta tillvaron. Drick Champagne!

Här är en av mina topp 3 favoriter bland standardchampagnerna. Bollinger.
Gyllene gul i färgen som kommer från den stora mängden blå druvor som den är framställd av (60% pinot noir, 25% chardonnay och 15% pinot meunier). Doften är frisk och sprängfylld av citrus, gula äpplen och nougat. Något som även kommer igen i munnen. Vinet är torrt och har en påtaglig syrlighet. Finner äpplena och citrusen, kanske apelsin rent av, och den klassiska brödigheten. Allt detta med en fin och balanserad beska.

Ska man köpa en standardchampagne och vill ha ett säkert kort så köp Bollinger. Alltid pålitliga och jäkligt bra. Visst finns det andra champagner med. Men Bollinger finns mer eller mindre på varje Systembolag och därför väldigt tillgängligt. Så köp!
Om man vill kan man köpa och lägga undan en flaska eller två ett par fem år och då ska detta vin bli ännu bättre.

Pris: 459kr
Nr på Systembolaget: 7418

Producenten

Producenten Bollinger är ett klassiskt namn. Deras historia startar redan 1585 när en av de familjer som grundade champagnehuset landande i Cramant. Men det var inte förrän 1829 som huset Bollinger blev ett officiellt hus. Länge hette de dock Renaudin Bollinger innan de till slut på 1960-talet endast valde att köra med Bollinger. Fast innan dess hann de med att bli officiell hovleverantör för det Brittiska hovet ( ? British court).

Egentligen känner jag att det är änkan Lily Bollinger, som tog över champagnehuset när sin make Jacques gick bort 1941, som har Bollinger för mig. Hon utmanade och köpte upp vingårdar och utvecklade varumärket. Få har även undgått hennes ofta bevingade citat. Exempel på det är ”I drink it when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and drink it when I am. Otherwise, I never touch it—unless I’m thirsty.”.

Idag är varumärket kanske starkare än någonsin. Man har fått in sitt namn i en av de största Hollywoodproduktionerna, James Bond. Dessutom som sagt är de ett starkt kort bland både standardchampagnerna och de stora kolosserna.

Med andra ord testa någon av Bollingers champagner om man inte redan har gjort det.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *