Château Brane-Cantenac, 2011

Château Brane-Cantenac, 2011

Bordeaux och alla deras klassificeringar kan göra vilken vinintresserad som helst helt galen. Särskilt om man ska ha koll på vilka slott som tillhör vilken klassificering. Detta vin från Château Brane-Cantenac tillhör andra klassen, vilket är snäppet under de sex stora.

Bordeauxviner är för dyra om jag får säga mitt. Anledningen stavas rakt och enkelt marknadsekonomi. Särskilt sedan den kinesiska marknaden vaknade och ville vara med på sen europeiska vinfesten. Är man nördig som jag kan den nyligen släppta dokumentären Red Obsession (se trailen) rekommenderas. Den behandlar relationen mellan Bordeux och Kina väldigt väl.

Vad sjutton smakade det elegant rödblå vinet då, kanske man undrar.
På näsan fanns där mörka bär, en kryddighet och tydliga fat med vaniljtoner. Smakmässigt fick jag referenser till härligt god lakrits tillsammans med friska skogsbär. Detta vin stack ut från kvällens provning genom bland annat med sin långa och härligt kryddiga eftersmak.

Kvällens vin utan tvivel. Väldigt gott även om det var ungt. Sägs att vinbönderna i Bordeaux säger att ge fan att öppna deras vin på minst tio år. Även om just denna flaska endast har tre till fyra år på halsen var innehållet underbart. Dock väl dyrt sett till kostnaden för en butelj.

Pris: 481kr
Nr på Systembolaget: 95248

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *