Château du Chatelard Beaujolais Nouveau, 2016

Château du Chatelard Beaujolais Nouveau, 2016

Vinet

Tredje torsdagen i november är nästan en liten högtidsdag för många vinälskare. Varför då kanske man frågar sig. En mörk, blåsig och eventuellt lite regnig novemberkväll. Vad är speciellt med en sådan. Egentligen ingenting. OM det inte råkar just vara den tredje torsdagen. Då släpps nämligen årets Beaujolais Nouveau vin. Med handen på hjärtat har jag aldrig druckit ”färskt” Beaujolais Nouveau innan. Eller ännu ärligare aldrig Beaujolais Nouveau vad jag vet om över huvud taget.

Detta vin var klassisk områdes mässigt tunn och härligt röd i färgen. Doften var tunn den med fast härligt fruktig fyllt av röda bär. Ingen tendens av skumbanan eller liknade drag som man ibland kan finna på viner från Beaujolais. Smakmässigt återfinns de röda bären. Skulle säga blåbär och smultron i en härligt fruktig mix. Vinet upplevs friskt, inte direkt fylligt, inte mycket tanniner så det är klunkvänligt om man så vill. Jag gillar detta vin och framför allt att det har en skön karaktär och skiljer sig en del från ”godisträsket” som andra viner från regionen lätt kan hamna i.

I och med att detta vin köptes ute på lokal. Nämligen det väldigt trevliga lokala stället Rådhustorget 1:A så finns det inte att få tag på vår bolag. Sjukt skoj att det är vinintresserade som driver Rådhustorget och fått in ett par flaskor  av Beaujolais Nouveau.

Producenten

Producenten Château du Chatelard räknas idag som en av de bättre producenterna i Beaujolais. De 28 hektar har rankor vars majoritet planterats efter 1955, skördas för hand (i alla fall sett till detta vin).

Jag gillar vinet och därmed även producenten. Skulle gärna testa mer av dessa. När återstår att se…

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *