Château Lafite-Rothschild, 1898

20140122-220332.jpg

Idag är det Vinets dag, eller St Vincents dag. St Vincent är vinodlarnas egna skyddshelgon och därav blivit vinets dag. Detta ”firade” jag genom att deltaga i Munskänkarnas öppna hus här i Falkenberg. Med öppen hus menades att man ville visa upp föreningen och samtidigt locka nya vinintresserade medlemmar. Efter alla aktiviteter så som Vin & Mat provning, blindprovning och tipspromenad med tillhörande prisutdelning (jag vann en flaska av Gessles Kurt & Lisa) så insåg jag att jag missat att dofta på en riktig raritet. En av föreningens hedersmedlemmar, författaren och poeten och framför allt otroligt duktige Olle Nordahl, hade nyligen öppnat en flaska Bordeaux och hade med sig ett doftprov. Men inte vilken flaska som helst utan en Château Lafite-Rothschild från 1898!!! Eftersom alla aktiviter tagit slut och man hade börjat plocka ihop när jag skulle dofta så tyckte Olle att jag även skulle passa på att smaka. Oj, oj, oj… vilket vin! Eftersmaken var nog den längsta jag någonsin känt. Ett par droppar i munnen och de höll sig levande hela cykelresan hem. Kraftfullt och komplext med ändå väldigt enkelt i sin framtoning.

Färgen påminde om bärnsten med sina djupt bruna nyans. Doften var tydligt animalisk av torkad skinka blandat med torkade frukter. Även rostat bröd och ett litet uns av bär kunde urskiljas. Smaken var sedan tydlig med torkad frukt, dadlar och russin. Väldigt elegant och komplex. Jag vill påstå att jag blev tagen av detta vin som har legat över 110 år på flaska kunde ha sådan spänst och sådan vigör som detta vin uppvisade. Helt olikt något annat jag druckit, och jag vågar tyvärr påstå att jag nog aldrig kommer få chansen igen att få uppleva det igen.

Tack Olle för denna vackra upplevelse på självaste Vinets dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *