Château Phélan-Segur, 2014

Château Phélan-Segur, 2014

Château Phélan-Segur, 2014

Vinet

Förra gången jag höll Betyg-1 kursen och när temat var Bordeaux valde jag ett väldigt trevligt vin från Château Brane-Cantenac. Ett vin som tyvärr inte fanns på systembolaget när jag skulle beställa viner inför årets kurs. Därför fick jag börja leta upp något nytt vin och valet föll på Château Phélan-Segur från 2014. Ett vin som är ett av de nio listade Cru Bourgeois Exceptionnels i 2003 års listning av Cru Bourgeois.

Vinet i sig var mörkt och väldigt tätt. Blålila på grund av ungdomen. Egentligen fel att köpa dessa viner och öppna flaskan redan nu. Många vinbönder från bordeauxområdet anser att ett vin från Bordeaux ska vila minst 10 år innan det ska öppnas. Kan villigt erkänna att jag håller med i stort.

Vinet hade på näsan toner av björnbär, svarta vinbär, cederträ, vanilj och en örtighet. Många av dofterna kom sedan tillbaka igen i smaken. Även en hög syra och markanta tanniner som gör att vinet lagringsdugligt. Att jag finner svarta vinbär är inte konstigt då råvaran för vinet består utav 64% Cabernet Sauvignon och 36% Merlot. Cabernet Sauvignon i majoritet gör att vi placerar Château Phélan-Segur på den vänstra stranden i Bordeaux.

Pris: 342kr
Nr på Systembolaget: 99254

Producenten

Producenten Château Phélan-Segur startades för ungefär 250 år sedan av en irländare, Bernard Phelan. Han lät sedan sin son, Frank Phelan, ta över. Frank satte sitt avtryck i regionen inte bara genom vinerna utan han var även borgmästare i Saint-Estèphe i hela trettio år. Franks namn bär även sedan ett tag av Château Phélan-Segurs andra vin.

Sedan 1985 är det Xavier Gardinier som äger Château Phélan-Segur och driver egendomen tillsammans med sina söner Thierry, Stéphane och Laurent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *