Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer, 2016

Cono Sur Bicicleta Gewurstraminer, 2016

Cono Sur Bicicleta Gewurstraminer, 2016

Vinet

I dessa vårtider börjar det dra ihop sig för diverse cykelfester. Då passar det väl alldeles utmärkt att skriva om ett ”cykelvin”. Viner från producenten Cono Sur har jag skrivit om tidigare.

Detta vin överraskade mig ordentligt. Förväntade mig inte den upplevelsen jag fick. Halmgul till smaken. Blommigt och fullt av lichiefrukt i doften tillsammans med mineral och aprikos. Än så länge inga konstigheter. En väldigt typisk Gewurztraminer skulle jag säga. Men det är i smaken som överraskningen kommer. Visst finns här sötma, blommighet, lichiefrukt, mandarin, aprikos och annan tropisk frukt. Dock var jag inte förberedd på den tydliga syran i vinet. Har en känsla att viner med denna druva från gamla världen inte har denna syrlighet. Hade det inte varit för de väldigt druvtypiska egenskaperna hade jag kanske gissat på en Pinot gris.

Faktiskt är detta vin rätt gott även om det inte är alls min stil av vin.

Pris: 79kr
Nr på Systembolaget: 6680

Producenten

Vinproducenten Cono Sur verkar vara en riktig hipsterproducent. Särskilt efter som många av deras viner på Systembolaget har trendiga cyklar på etiketterna. Men även för att deras motto verkar vara ”no family trees, no dusty bottles, just quality wine”, det vill säga ”inga familjeträd, inga gamla dammiga flaskor utan bara kvalitetsvin”. Kan det bli mer hipster?

Vinmakeriet ligger i Chimbarongo. Ett ställe som enligt utsago ska finnas ungefär i mitten utav Colchagua Valley. Ett vinmakeri som är utrustat toppteknik för att kunna göra de allra bästa vinerna möjliga. Säkerligen med till de allra lägsta priserna med för Cono Surs viner är inte dyra. Dessutom intressant att de verkar arbeta väldigt aktivt mot att bli helt ekologiska. Ända sedan 1998 har detta arbete pågått och de har vunnit priser för sin satsning.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *