Crozes Hermitage Alain Graillot, 2014

Alain Graillot, 2014

Alain Graillot, 2014

Vinet

Rhône. Syrah. Ja, ett område och druva i kombination som jag gillar. Särskilt när vi pratar norra delen av Rhône. Stilarna är väldigt olika beroende på producent och vilket distrikt vinet kommer ifrån. Just denna flaska från Alain Graillot kommer från Crozes-Hermitage.

Vinet skimrar läckert och förföriskt med sina rödlila färg. Har en tydlig animalisk ton i sin doft tillsammans med plommon, björnbär och en viss örtighet. Väldigt typisk för adressen skulle jag säga.  Smakmässigt är vinet väl balanserat, har en bra syra som kombineras med en fruktighet där björnbären markeras tydligt. Jag finner även en vaniljton från ekfatslagringen och ett kryddmått av vitpeppar.

Jag uppskattar verkligen detta vin och kan varm rekommonendera det till alla som gillar Rhône och framför allt viner på druvan Syrah.

Pris: 199kr
Nr på Systembolaget: 91702

Producenten

Att Alain Graillot är en originell vinproducent kan jag säga redan innan jag smakar vinet. I dagens samhälle där alla slåss om uppmärksamhet så har Alain Graillot valt att göra tvärtom. Verkar inte finnas någon hemsida alls. Utan information får man istället hitta hos de importörer som arbetar med Alain.

Utifrån den information jag lyckas få fram så är det en i franska mått mätt en ung producent. Första vinet gjordes 1985. Då gjordes vin på druvor  från vingårdar som arrenderades. Idag är läget annorlunda och man äger hela 17 hektar i åtråvärda Crozes-Hermitage. Men även lite mark i närliggande Saint Joseph (2 hektar) och Hermitage (0,12 hektar)

Stilen på Alain Graillots viner är väldigt adresstypiska och välgjorda. Alla druvor skördas för hand och får sedan jäsa i hela klasar i tanken. Sedan lagras vinerna på mestadels gamla ekfat men även upp till en tredjedel på ståltank. Detta för att behålla fruktigheten och framhäva vart vinet kommer ifrån.

Som sagt en udda men väldigt spännande producent som jag tycker man ska ha ögonen på.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *