Dagernova

20140520-235706-86226938.jpg

”God morgon” kändes det som när första producentbesöket för dagen började vid nio på morgonen. Att smaka vin vid den tiden på dygnet händer inte särskilt ofta. Men ett glas Blanc de Noir inne i ett bergrum som tidigare agerat vinkällare kändes plötsligt inte så fel. Jag var på besök hos kooperativet Dagernova som ligget i hjärtat av Ahr.

Dagernova ägs utav 600 lokala vinodlare och kooperativet har en total odlingsyta på 150ha. Vilket man får säga är otroligt stort i en region som totalt är 600ha. En yta som är uppdelat på olika platser i hela Ahr varav de största är på 1-2ha. Som bilden nedan visar kan de ligga mer mindre vart som helst.

20140520-235709-86229146.jpg

Alla odlare har både rösträtt och ägande i företaget. Detta medför självfallet en hel del logistiska utmaningar, särskilt i skördetider. När alla ska leverera sina druvor mer eller mindre samtidigt under ett par dagar. Samtidigt som druvornas kvalité ska kontrolleras. Dagernova har ett system som de anser vara rättvist och självsanerande. Systemet är baserat på att man får betalt per kilo godkända druvor leverade. Priset per kilo skiljer sig både på kvalitén hos druvorna men även beroende på vart druvorna har odlats. I och med att alla bönder är grannar med varandra och ingen vill leverera dåliga druvor så är systemet självsanerande. Självklart förekom det dispyter vid leveranser. I och med att alla tjänar på god kvalité så brukar dessa diskussioner snabbt ebba ut.

Efter glaset mousserande var det dags för provning av producentens övriga viner. Även om det händer att det tar emot att spotta ut det man har i munnen hade jag inga svårigheter här. Tidpunkten på dygnet i kombination med de flesta av vinerna gjorde besluten lätta. Dock fanns där guldkorn. Bland annat vinet som vunnit bästa pinot noir av tidningen Decanter samt vinet de skulle skicka in till årets tävlingen. De stack verkligen ut från mängden.

20140520-235707-86227391.jpg

En av de första ut på morgonen var ett pinot, Auslese trocken 2011, som legat nio månader på fat, och ett vin där vinmakaren siktar på att sänka alkolholhalten på sikt.
Vinet var en klassisk pinot noir från Tyskland. Med andra ord en körsbär vart man än väder sig. Fruktig, torr, inte mycket taniner och ganska blek. Inget vin som gav något större intryck.
Kostar €14,5 i butik.

20140520-235707-86227726.jpg

Vinet följdes upp av ett glas Frauburgunder, 2011. Druvan som alla odlare tycker är rena rama divan. Pinot är en promenad i parken jämförelse vis sägs det.
Även detta nio månader på ett fat och med ett uttag på 30l/ha vilket är väldigt lite. Vinet kändes väldigt fylligt nästan lite alkoholaktigt. Hade en tydlig karaktär och som vanligt fanns där körsbär som kännetäcken. Men även en del rostat fat gick att känna igen på den långa eftersmaken. Kändes som vi gick upp ett steg i klass vilket också bevisades när man fick veta att denna flaska gick på €29 i butik.

20140520-235708-86228082.jpg
Nu börjar det hända saker. Det glas som serverades därefter var klart mycket bättre än det man fått tidigare. Kostar €49 flaskan, men priset beror enbart på att detta vin vunnit tidningen Decanters pris för bästa pinot noir i hela världen 2013. Jag kanske inte håller med om det, men gott som attan var det. Roliga var att alla druvorna kommer från en och samma vinodling men platsen räknas inte som en av de bästa i Ahr. Faktiskt Dagernovas gamla ”Cellar Master” som odlat druvorna och vinet togs fram som ett projekt mellan den nya och gamla ”Cellar masterna”.

Vinet var väldigt elegant och feminint jämförelsevis med övriga viner. Väldigt balanserat med lång och komplex eftersmak. Man kunde känna en viss tendens av alkohol. och självfallet fanns körsbären även här. Detta var ett vin jag gärna haft ett par flaskor av hemma.

20140520-235708-86228545.jpg

Sist men inte minst fick jag prova det vin som Dagernova skickat in för årets Decanter tävling. Tror ingen producent vunnit två år i rad och ser vi till detta så kommer inte Dagernova göra det heller. Vinet var självfallet ett bra vin men alla komponenter på rätt plats. Även detta var ett elegant och vackert vin. Mer eller mindre beskrivningen från föregående glas fungerar här med.  Men det som fanns i glaset innan var det något speciellt med. Tyvärr Dagernova tror inte ni vinner två år i rad.

Summerat skulle jag säga att det var en ok producent med några få guldkorn på slutet. Känslan var dock att de var mer för kvantitet än för kvalitet. I och med att de är så pass stor producent vore det trevligt om vi kunde få något av deras viner på vårt kära Systembolag.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *