Domaine Montirius Gigondas La Tour, 2011

Gigondas LaTour, 2011

Gigondas LaTour, 2011

Ytterligare ett vin som jag och min fru fick för snart ett år sedan i bröllopsgåva. Ingick i samma leverans som det underbara pinot noir från Kalifornien. Stort tack till er, Maria & Hugo.

Vinet kommer från södra Rhône. Närmare bestämt från Gigondas (egen AOC) som ligger några mil nordväst om Nice. Med andra ord har vinet vuxit i ett varmt Medelhavsklimat på stockar som är 35 år gamla. Producenten Montirius väljer småskalig och biodynamisk produktion. Man skördar för hand samt plockar ut ett mindre uttag än vad som är tillåtet för att stärka kvalitén. Men det jag tycker är mest facinerande i deras riktigt goda vin, Gigondas La Tour, är att det inte haft kontakt med ek (!!). Istället har vinet lagrats först i cement kar innan det buteljerats på flaska. Det är ändå ett rött vin.

Vinet upplevde jag ha en härligt röd färg. Fina nyanser av plommon, viol och lakrits i doften. Väldigt balanserat med en delikat tanninkänsla som försvinner något desto varmare vinet blir. Hittar även plommon, hallon, en pepprighet och lakrits i smaken.

Jag gillar verkligen detta vin. Elegant, vackert och förbaskat gott. Under 200kr är det dessutom ett fynd.

Pris: 193kr
Nr på Systembolaget: 71902

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *