Follas Novas Albariño, 2013

Follas Novas Albariño, 2013
Helgen har nu lagt sig för att vila ett par dagar och måndagsmorgonen gryr sakteliga fram. Tänker tillbaka på vad jag konsumerade för gott i helgen. I fredags blev det detta härliga vita spanska vin, Follas Novas Albariño, av producenten Arousana från området Rías Baixas nära Atlanten.
Eftersom mörkret lägger sig tidigt om kvällarna tycker jag det är rätt behagligt att efter en veckas arbete hälla upp ett glas vin och bara njuta. Nu när vi är mitt i oktober och höst står i full blom kanske många tänker rött. Jag håller med i stort, men jag har fortfarande ena foten kvar i sommaren och väljer därför detta vita. Dessutom skulle det serveras härliga räksmörgåsar behövde därför ett vin som kunde vara en värdig partner. Dök därför ned i vinkylen och fann denna flaska albariño från Spanien. Jag fick en gång detta vin som ett varuprov och gillade det så jag har fortsatt att inhandla det lite då och då.

Färgen är skimrande ljus och härlig. Doftar pompöst av citrus, tropiska frukter och mineral. Något som även kommer igen smakmässigt där citrusen övergår mer åt lime och de tropiska tonerna blandar sig med nyanser av päron. Mineralen tycker jag försvinner något men vinet är fortfarande krispigt. Tycker mig även finna lite sötma i eftersmaken.

Om jag skulle få detta vin i en blindprovningen skulle jag nog tyvärr inte kunna pricka varken druva eller region. Tidigare skulle jag sagt att denna albariño är en korsning mellan sauvignon blanc och chardonnay. Detta vill jag idag revidera till att korsningen är mellan savve och en torr riesling. Gott är vinet och jag kommer säkerligen handla det igen.

Pris: 119kr
Nr på Systembolaget: 2933

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *