Helt åt skogen, men bäst i Falkenberg

tävlingsprotokoll

Förra helgen var det 2-betygsprov, denna helg var det regionsfinal i Munskänkarnas vintävling.
För några veckor sedan frågade utbildningsansvarige i sektionen, tillika min kursledare, om jag hade lust att bilda lag med honom. I vintävlingen så tävlar man just i 2-mannalag. Självklart, svarade jag. Sagt och gjort. Idag var det regionsfinal i Borås mot andra sektioner som Ulricehamn, Halmstad, Varberg och värdarna Borås. Totalt var vi åtta lag som kämpade om att kunna titulera sig regionsmästare.

Oj, vad vinerna var svåra idag. Helt klart klassen högre än den praktiska delen på 2-betygsprovet. Kanske en tillfällighet eller så måste man ”step it up”. Tävlingen i sig påminner om det praktiska 2-betygsprovet. Dock med 3 vita och endast 3 röda viner. Alltså ett glas rött mindre. I övrigt ska man ange samma saker så som druva, land och distrikt. Med samma poängsättning.

Första vita vinet ut kändes väldigt ekat men ändå gamla världen. Vårt lag landade i Frankrike och Chardonnay från Bourgogne. Landet var rätt men vinet var en ekad Sauvignon Blanc från  Bordeaux. Heja vad svårt!

Andra vinet skrek högt att det var från Österrike. Syran kändes lite tam så vi båda landade in på att det var en Grüner Vertliner. Fel druva, rätt land. Det var en Riesling som hällts upp. Dock några poäng till oss.

Tredje vinet ut var tropiskt, hög syra och var lite mitt emellan kända druvor. Min kladdanteckning sa Albariño från Spanien. Men skrev vi det? Nej, tyvärr inte. För det var rätt.

Första röda kände vi båda en kraftig strävhet och torrhet. Ett vin som krävde mat och sa Italien till oss då vi tyckte finna körsbärskärnor i bitterheten. Var svaret det? Nej! Det var en Pinotage. Wtf? Här var vi helt lost.

Andra röda vinet sa vi kort till varandra en tempranillo. Men sedan svamlade vi bort det då vi tappade dillen och började finna rökig Cabernet Sauvignon. Kanske från Sydafrika. Rätt? Så klart att vi inte hade då det var ett ungt och modernt vin från Rioja. Suck…

Sista vinet ut. Äntligen en fullpoängare. En tydlig och trevlig Barolo.

Summerat så gick det åt skogen, men vi lyckades med vår målsättning. Att vara bäst i Falkenberg. Kanske väl enkelt då vi var enda laget från vår sektion. Istället gratulerar vi Varberg till segern och lycka till i nationella finalen. Kanske syns igen nästa år.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *