Introduktionskurs i vin. Hur skoj låter inte det? En kurs som jag aldrig hållit tidigare. Tekniskt sett inte nu heller. Utan jag är snarare en deltagare. För ett tag sedan frågade jag min vinintresserade och duktige vän Tobbe om han skulle vilja hålla kurser med och utan mig i Munskänkarnas regi. Absolut var hans svar. Denna kurs leds därför av Tobbe. Jag sitter som åskådare och hjälper till vid behov. Ovant men rätt trevligt.
Varför håller vi en Introduktionskurs i vin? Mitt enkla svar är att vi vill sprida kunskap om vin till flera. Det lite mer djuplodade och ytterst själviska svaret är att föreningen Munskänkarna riskerar på flera håll i landet att bli en ”russinklubb”. Det vill säga en gruppering för inbördes beundran med en medelålder som överstiger pensionsåldern. Därför passade vi på under Öl- & Whiskymässan i Falkenberg att ställa frågan om det fanns personer som ville lära sig mer om vin (och om Munskänkarna). Det vill säga gå en introduktionskurs i vin utan krav på medlemskap. Gensvaret var överväldigande. När anmälningsmejlet till kursen skickades ut fylldes på strax över 24 timmar. Faktiskt så pass att vi (Tobbe) troligen kommer hålla ytterligare en kurs i december. Härligt!
Teori
Första tillfället började som alla kurser med en presentation av oss båda utbildare samt Munskänkarnas som förening (min uppgift). Därefter tog Tobbe över och pratade om vin och vinprovning i största allmänhet. Vad vin är. Vilket fikonspråk använder vi när vi pratar om vin. Hur doftar vin. Vad smakar vin. Hur beskriver man vin på ett bra sätt. Massor av nyttig information helt enkelt.
Deltagarna verkade tycka detta var både svårt men även väldigt roligt.
Viner
Vad sjutton ska man ha för viner till en introduktionskurs i vin? Enligt utbildningplanen för kursen ska påvisa för deltagarna ett vitt vin med låg syra, ett vitt vin med hög syra och ett sött vitt vin. Dessutom ett rött vin med hög syra och ett väldigt strävt rött vin.
Vitt vin med låg syra. Där har vi lite olika druvsorter att välja mellan. Denna gång föll det på en amerikansk Viogner. Vitt vin med hög syra körde vi ett väldigt klassiskt munskänksvin, torr Riesling från tyska Rheingau. Det söta vinet var tanken att ha ett dessertvin från Österrike. Men det var visst slut på kära Bolaget. Därför plockades spontant ytterligare en Riesling från Rheingau fast med sockerhalten 55 g/l (det torra hade 5 g/l), en Spätlese. På den röda sidan valde vi en Pinot Noir från Nya Zeeland för att representera ett vin med hög syra och en italiensk Barolo för att påvisa tydliga tanniner.
Självfallet bjöd vi på ett teorivin med. Något vitt, enkelt, tydligt och rätt gott är alltid ambitionsnivån. Denna gång föll valet på en Sauvignon Blanc från Nya Zeeland. Det vinet var ett bra val ty vi kunde använda det under teoripasset för att förklara saker som syra i vinet osv.
Deltagarna tyckte det var svårt att finna dofter och ord sa de. Men vet inte om jag håller med för när vi hade en gemensam genomgång kändes det som fikonspråket satt naturligt. Ok, vissa viner beskrevs med klockrena vintermer fast egentligen en druvsort som inte fanns i glaset. Glaset som innehöll Pinot Noir hade jag gissat att det var ett klassisk fransk vin från norra Rhône om jag hade sett till vad deltagarna fann i doft och smak. Köttsaft, lavendel, björnbär fann man tydligen. Personligen var där dominans av röda bär och en viss kryddighet.
Vinerna för Introduktionskurs i vin – lektion 1 var alltså.
Teorivin: Saint Claire Vicar’s Choice Sauvignon Blanc, 95kr, 12000
Vin #1: Clay Station Viognier, 109kr, 22228
Vin #2: Georg Breuer Riesling Sauvage , 115kr, 5899
Vin #3: Kloster Eberbach Riesling Spätlese , 119kr, 6257
Vin #4: Saint Clair Pinot Noir, 119kr, 16015
Vin #5: Barolo Serralunga Luigi Baudana, 279kr, 2330
Nästa tillfälle är det vita viner som gäller. Anar att den härliga stämningen som infann sig redan från början kommer finnas kvar och vi kommer fortsätta skratta och snappa upp både lite om det ena och det andra gällande vin.