Krug Grande Cuvée

Krug Grande Cuvée

Krug Grande Cuvée

Vinet

Oj! Vart börjar man beskriva ett vin som detta? K R U G, eller helt enkelt Krug. Utan att behöva flöda över med superlativ är detta vin helt enkelt mäktigt, och förbannat gott.

Krug är om inte den enda så en av väldigt få prestigechampagner (som jag känner till) som inte är av enskild årgång. Förutom att man får en väldigt vin låda med sin flaska så har varje flaska ett ID nummer som man kan knappa in på Krugs webbplats för att få veta mer om just vad man dricker. Digitalt upplevelse möter den analoga. Väldigt imponerande.

Just denna flaska fick jag veta är korkad vintern 14/15. Består utav en härlig cuvée om 183 olika viner som har ett tidspann om 12 år. Från 1990 till 2007.  183 olika blandningar? Galet många.
Druvblandningen i just denna flaska bestod utav 37% Pinot Noir, 32% Chardonnay, 31% Pinot Meunier. En klassisk champagneblandning.

Denna Krug hade en gyllene ton i sin färg. Doften hade en rund brändhet tillsammans med tydliga fat, röda äpplen och till viss del något rökig. Bästa jämförelsen är en härligt gräddad äppelkaka. I gommen upplevde jag en tydlig syrlighet och en balanserad beska tillsammans med väldigt väldigt fina små bubblor.

En ren fröjd att dricka detta vin. Tyvärr sätter priset gränser för hur ofta jag kommer göra det i framtiden.

Pris: 1 529kr
Nr på Systembolaget: 7494

Producenten

Namnet har ett tyskt påbrå som inte kommer från Joseph Krug. En man som föddes 1800 i tyska Mainz, som vid den tiden var en del av Frankrike. Efter en tid i Paris kom han fram till att det var champagne han ville göra och tog anställning hos det ledande champagnehuset vid tiden, Jacquesson. Men Krug var en man av höga ambitioner och ville göra bättre grejer. Så här ett par generationer senare kan vi väl säga att de har lyckats. Krug är en producent som bara gör prestigeviner och det gör de bra.

Får man chansen att dricka en Krug. DO IT!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *