Ktima Kir-Yianni Estate, 2012

Ktima Kir-Yianni Estate

Grekland som vinland pratas det sällan om. Istället har Grekland utmanats med av diverse kriser som finans-, regerings- och även nu en flyktingkris. Sanningen är dock att det har odlats vin i Grekland sedan många många år. Närmare bestämt sedan 700-300 f.Kr. Vinet har även en egen gud i den grekiska mytologin, Dionysos. Idag är Grekland kanske mest känt för sitt vita vin, Retsina, som har lite speciell smak. Sanningen är att grekerna är duktiga vinmakare. De är väldigt skickliga på att blanda inhemska druvor med mer internationellt kända. Något som producenten till detta vin, Kir-Yianni Estate, lyckats med. Vinet heter Ktima efter vingården eller läget druvorna vuxit på. Själv vinläget är uppdelat i 40 olika delar vilka alla hanteras på olika sätt. Främst odlas druvorna Xinomarvo, Merlot och Syrah, men man experimenterar även med andra druvsorter.

Vinet är en blandning av inhemska druvan Xinomavro (50%) tillsammans med de mer namnkunniga Merlot (30%) och Syrah (20%). Innehållet i denna flaska är inne på sitt fjärde år har fortfarande en mörk rödlila ton i färgen. Vinet doftar av mörka röda bär, ekfat, lite pepprig och med en nyans av grön paprika. I munnen är det lätt och trevligt med en relativt hög syra som blandas med en liten beska. Viol, mörka bär och en viss örtighet känns tydligt medan i eftersmaken rullar det fram en ton av mörk choklad.

Ktima Kir-Yianni är ett gott, bra och prisvärt vin från ett lite annorlunda vinland. Dock väl värt att prova och ett vin som jag säkerligen kommer handla mer av. Vinet passar utmärkt både med och utan tilltugg. I mitt fall blev det med, nämligen tillsammans med en god stekt kalvlever.

Pris: 109kr
Nr på Systembolaget: 2850

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *