La Forest Chablis 1er Cru, 2011

20140110-074359.jpg

Fortsätter att beta av nyårsdryckerna.
Denna flaska köpte jag för några veckor sedan när jag var i Paris. Smög mig försiktigt in i en lokal vinbutik och nyfiket botaniserade bland hyllorna. Efter en liten stund för mig själv kom ägaren fram och konverserade lite. Jag frågade honom efter en trevlig butelj från Chablis som inte behöver vara en grand cru. Med fast beslutsamhet drog han då fram denna flaska. När jag sedan gjort rätt för mig sa han att jag skulle vara noggrann att lufta den minst två till tre timmar innan konsumering. Vilket jag även gjorde på nyårsafton.

Vinet var ljust och friskt i sin färg. Fanns en tydlig gul färg men inte så jag skulle förvänta mig en smörighet. Många säger att de olika klassificeringarna i Chablis är ett mått på hur mycket vin man får. Rent doftmässigt kunde jag direkt hålla med. Det jag fick på näsan var stort, lite sött och väldigt omfamnande jämförelsevis mot andra Chablis jag provat. Även smaken höll sig denna storhet i sig. Det var verkligen mer av allt än vad jag vanligen är vad vid. Krispighet, eftersmak och känslan i munnen. Ett vackert vin som var helt spot on till den torskrygg som var huvudrätt.

Men med lite reflektion så vet jag inte om jag personligen är redo för dessa stora Chablier. Ingen flaska jag skulle spontant öppna för lite sällskapsdryck utan kände att det krävde något till för att komma till sin rätt. Men anar att det har med utveckling av sina sinnen att göra. Jag dricker detta vin mer än gärna igen så får ni chansen att prova det tveka inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *