Les Clos Brocard, 2011

Les Clos, 2011

Säger man Grand cru om en vin från Bourgogne börjar de flesta vinintresserade få något drömskt i blicken. Detta då viner med klassificeringen Grand cru ska vara de bästa vinerna. I Bourgogne får man sin klassificering efter läget. Eller som mäklare brukar säga ”Location, location, location”. De få jordplättar som har de bästa lägena klassificeras därefter med Grand cru.

Detta vin är ett Grand cru vin från Chablis, som är en del av Bourgogne. Gjord på 100%  av druvan Chardonnay. Från vinläget/vingården Les Clos som delas av väldigt många producenter. Just denna flaska kommer från producenten J M Brocard. En superstor producent gällande viner från vinregionen. Jag måste erkänna att jag har dålig koll om man låtit detta vin fått en stund i ekfat. Brukligt är att viner från Chablis lagras på stålfat. Fast en hel del Premier cru och Grand Cru viner från området får ofta sig en sväng i ekfat.

Vinet var tydligt gul i färgen vilket indikerar dock en liten touch av fatlagring. Det doftar friskt av klassiska chablisdofter som citrus och gröna äpplen. Kanske finns där en uns av smörighet. Smakmässigt är det bra fart i syran. Vinet lyfts fram av sina äpplen och citrusen tillsammans med en trevlig mineralitet. Det känns som det finns lite ekfat någonstans men absolut inte så att det. Snarare ger det vinet en bra balans och ger en fantastiskt låååång och härlig eftersmak. Något som ofta indikerar kvalitét. Sanningen är ofta att smakar det så kostar det. Även i detta fall. Men sett till andra Grand Cru viner, även från Les Clos, är detta ett billigt vin. Med andra ord gillar man Chablis så testa denna Grand Cru från Les Clos.

Pris: 399kr
Nr på Systembolaget: 5582

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *