Louis Roederer Brut Vintage, 2009

Louis Roederer Vintage, 2009

Louis Roederer Vintage, 2009

Vinet

Nyligen har jag hållit en kurs i mousserande vin i Munskänkarnas regi. Ett ämne och en kurs som även har gett mig själv stor insikt i ämnet. Inte ofta man får ställa flera olika champagner bredvid eller mot varandra. Denna nyfunna insikt tillsammans med min nyfikenhet fick mig att vilja välja ett spännande och förhoppningsvis gott vin till min och min frus bröllopsdag.

Under kursen fick vi alla prova ett flertal olika så kallade ”standardchampagner”. Det vill säga de grundläggande vinerna från champagneproducenterna. En av standardchampagnerna som stack ut som riktigt bra var den från producenten Louis Roederer. Därav min nyfikenhet att prova en av deras årgångschampagner, Louis Roederer Vintage.

Detta vin har härlig gul färg, till och med en liten rödton. Kanske denna rödton för att majoriteten av vinet kommer från den blå druvan Pinot Noir. I denna årgång består vinet av 70% av Pinot Noir och 30% Chardonnay. På näsan är vinet initialt slutet men öppnar upp sig allteftersom. Friskt med härlig citrus och mogna röda äpplen.

Smaken är lik doften fast med en mysig brödighet och tillsammans med de mogna äpplena, nougat och en mer markant grape- eller apelsinton än i doften. Här finns även den klassiska beska som man ofta finner i champagner.

Vinet är gott. I denna Louis Roederer Vintage, är rent utav förbaskat gott, har en annan fyllighet än den man finner i deras standardchampagne. Dock tror jag att detta vin skulle må bra av att ligga några år till innan man avnjuter det.

Pris: 569kr
Nr på Systembolaget: 76510

Producenten

Louis Roederer är en producent som började sin resa när entreprenören med samma namn ärvde vinhuset 1833. Han började experimentera och hittade till slut sin egen unika karaktär för champagnen. Några år senare köpte han loss 15 hektar Grand cru områden som sedan har växt till idag 240 hektar (2013). Vad som även är intressant just med tanke på detta vin, Louis Roederer Vintage, är att sedan dess, 1845, har alla årgångsviner från Louis Roederer varit baserade på druvor från egenägda rankor.

Louis Roederer är en producent som har en egen stil på vinet och enligt mig en av de bästa standard champagnerna som man finner på Systembolaget.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *