Meyer-Näkel

20140510-061815.jpg

Idag känner de flesta till Meyer-Näkel då de bland annat vunnit utmärkelsen bästa pinot noir i hela världen av institutionen Decanter. De fick utmärkelsen 2008 för vinet 2005 Spätburgunder GG från läget Dernauer Pfarrwingert.

Kan tysk pinot noir vara så pass bra? För inte alltför många år sedan var så verkligen inte fallet. I Ahr gjorde man tidigare fruktiga, alkoholstinna, söta skitviner i mängder som slussades ut till turister för att fyllna till på.
Men så en dag började tog läraren Werner Näkel tjänstledigt för att lära sig göra vin. Fokusering blev plötsligt mindre uttag, lagring på små franska ekfat och en mycket tydligare känsla för kvalitet. Det blev startskottet till pinot noir boomen i Ahr, ja kanske hela Tyskland. Läraren som enligt ena dottern Meikes utsago fortfarande ser sig som en lärare på tjänstledighet.

Jag fick tyvärr inte möjligheten att besöka vingården utan tillfället gavs istället att äta på Meyer-Näkels egna restaurang. Tydligen går historien att familjen hade i intresse i både vinmakeri och matlagning. Alltså gjorde man slag i saken av och startade både en vingård och en restaurang. Nu fick man även ett plats att servera ens produkter på.

På restaurangen fick jag möjligheten att prova flera Meyer-Näkels viner tillsammans med väldigt god mat. Vinerna både överraskade och överrumplade mig. Blev serverad mousserande, vita och röda viner. Men även ett portvin. Det som fick mig att häpna så smått var att allt som fanns i glasen var 100% pinot noir.

20140510-061754.jpg

Det jag fick chansen att prova på var bland annat Illusion, 2013. Ett vin som tvingat fram nya tyska vinlagar. Werner gjorde ett vin vitt på enbart pinot noir. Enligt de själva kom inspirationen till vinet från Champagne.Det fick man tidigare inte göra men nu är det tillåtet. Vinet jag fick smaka var nyligen buteljerat och inte ute för försäljning vid provningstillfället. Men ska komma att kosta ca €12 i butik.

Vinet hade lite röda toner i kvar färgen. Både på näsan och i munnen kunde man finna en tydlig sötma av röda bär men även en tydlig lätthet. Ett vin som tilltalade mig om inte annat för den häftiga upplevelsen att dricka ett vitt pinot noir. En häftig upplevelse.

20140510-061807.jpg

Nästa vin som jag fick möjligheten att prova var Meyer-Näkels Blauschiefer, 2012. Butikspris på €19. Vinet var lagrat endast på gammal fransk ek och hade inget extra tillsatt socker. Intressant var att vinet gjordes på nya tyska pinot noir kloner som hade mindre druvor för att underlätta arbetet mot/med klimatet. 2012 var dessutom enligt utsago ett fantastiskt år för Ahr regionen.

Vinet i sig var tydlig i sitt ursprung med körsbären som tydlig markör. I smak fanns där en beska och även nyanser av jordighet, men även en fin mineralitet och viss strävhet på tungan. Ett gott vin som jag gärna tar ett glas till av.

20140510-061815.jpg

Nästa vin som skulle avprovas var Meyer-Näkels Kräuterberg, 2011. Ett vin från deras bästa läge enligt de själva. Detta vin skördades druvorna väldigt snabbt en riktigt varm septemberdag från dessa 20-45 åriga stockar. Det var så varmt då att druvorna fick kylas ned med ”dry ice”, vilket jag antar är kolsyresnö. Vinet låt sedan 16 månader på 70% fransk ek innan det kom på flaska.
Kostar i butik €65.

I glaset var det en vacker röd färg. I doft och smak kom åter körsbären fram men på ett helt annat sätt än tidigare. Här fanns en mjukare feminin ton som uppskattades. En helt annan elegans och balans som gav struktur till detta vin. Ett fantastiskt vin helt enkelt.

20140510-061826.jpg

Även om de övriga vinerna var rent ut sagt häftiga upplevelser var ändå detta sista vin för kvällen något utöver det vanliga. Ett portvin gjort på, ja just det, pinot noir.
Sex stycken av producenterna i regionen har gått ihop och tillverkar vinet Ahr 6. Detta vin är inte ute för försäljning utan görs som en rolig sak sinsemellan de sex. Dessutom görs framställs det inte varje år utan endast de år som man finner lämpliga. Än så länge endast 2008, 2010 och 2013. Vinet är dessutom en slags vandringspokal mellan producenterna. Jag fick självfallet smaka Meyer-Näkels version som jag har för mig var 2010:an.

Ett vin som var väldigt tunn i färgen för att vara en port. Men i övrigt fanns de tydliga signalerna med sötman och den tydliga alkoholklangen där. Mycket körsbär och söta körsbär. Jäkligt gott och fantastiskt häftigt.

Man kan summera mitt besök hos Meyer-Näkel att det märks att de är en producent som brinner för hantverket och kvalitén. Men samtidigt tar sig själva inte för på stort allvar utan kan göra allt ifrån mousserat vin, vitt vi, rött vin och även portvin på pinot noir. De själva säger att absolut kikar man på vad som sker i Bourgogne men samtidigt vill man inte kopiera utan förfina den egna stilen.
Detta är en producent som tyvärr inte finns något utav på vårt kära Bolag. Utan man får finna en privat importör eller helt enkelt åka ned och besöka vårt sett ”närmaste” vindistrikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *