Michel Turgy Vieilles Vignes Grand Cru, 2010

Michel Turgy Vieilles Vignes Grand Cru, 2010

Michel Turgy Vieilles Vignes Grand Cru, 2010

Vinet

Då var vi åter i Champagne. Denna gång ett vin gjort helt och hållet på druvan Chardonnay. I vinkretsar benämns ett sådant vin från Champagne för Blanc de Blanc. Det vill säga ett vin enbart med chardonnaydruvan.

Vinet har en tydlig halmgulton vilket förvånar mig något. Just med tanke på att det är gjort på gröna druvor. Doftmässigt kommer det fram en skarp citruston tillsammans med en fin brödighet och lite nougat. En sak som gör att detta vin sticker ut är dess otroligt lena och fina bubblor i munnen. En upplevelse. Bland dessa luftbubblor finner jag tendenser av röda äpplen, citrusen och nougaten.

Väl värt att veta om vinet i övrigt kan vara att det har vuxit på gamla stockar och och att det är en årsgångschampagne. Oftast görs champagner som blandningar med druvor från olika årgångar. Men icke i detta fall.

Ett väldigt trevligt vin som jag kan rekommendera att testa.

Pris: 497kr
Nr på Systembolaget: 79750

Producenten

Champagnehuset Turgy skapades 1881 av Emile Turgy. Det var sedan sonen Maurice som första gången satte namnet på etiketten på 1920-talet då de började göra hela vinifieringen själva.

1955 tog Michel Trugy över från sin far och har utvecklat arvet han fått och gjort det riktigt bra. Idag drivs företaget och champagnehuset av Jean Michel. Att både fru och barn hjälper till i hela processen vilket gör detta till en stor familjeangelägenhet. Skulle inte bli förvånad om sonen Thibaut tar över en dag. Tills hoppas vi att familjen fortsätter att göra sina goda viner.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *