Norma

 Norma

Vinet

En härlig första bekantskap med ett vin från italienska Etna. Vinet heter Norma och kommer från producenten Cantine Valenti. Etna är ett vindistrikt som det skrivits om ett tag nu. Om dess vulkaniska jord och om dess ljusa viner på druvan Nerello Mascalese.

Detta vin uppvisade just denna härligt tunna transparens. Sett till utseendet hade jag garanterat misstagit detta för en Pinot Noir i en blindprovning. Doftade fruktigt med tydliga ekfats referenser. En något udda jordighet som jag bara kan ana kommer ifrån de vulkaniska jordarna tillsammans med aromer från mörka röda bär.
Smakmässigt var vinet fortfarande någorlunda tunt men med en tydlig excentrisk karaktär. Det hade tydlig syra och en hel del tanniner förutom de röda bären.

Pris: 125kr
Nr på Systembolaget: 2374

Producenten

Producenten till vinet Norma heter som sagt Cantine Valenti. Som jag förstått är det en ung producent som slog upp dörrarna 2004. De verkar hittat öar i allt lavalandskap för att odla sina viner. Viner som primärt odlas på druvan Nerello Mascalese på en höjd av 600 till 1000 meter över havet. Norma odlas på 750 meters höjd.
Det mest intressanta med just vinet Norma är att producenten låter det ligga på ekfat i fyra månader. På slovakisk ek! Antingen är det den eken eller så är det jorden för vinet får en väldigt intressant karaktär. Väl värt att prova är det i alla fall.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *