Petit Chablis La Chablisienne, 2012

20131029-135310.jpg

Första, ok egentligen andra, vinet på Vin & Matkursen, och för kvällen, som provades blint var denna lilla Chablis. Jag satte det inte utan var först ute och svävade på en sauvignon blanc på grund av fruktigheten, men efter ytterligare några sippar var jag inne på en chardonnay då jag tyckte mig hitta lite vanilj och honung. Iofs var en chardonnay korrekt, men att det Chablis får jag erkänna var jag inte nära på.

Då belysningen i lokalen vi höll till i var allt annat än optimalt för klassisk vinprovning. Samtidigt kanske det var syftet då vi för själva kursen skulle bortse från vanliga provningsförfaranden och bara smaka på vinet. Så färgen har jag inget annat att säga om än att den var tunn. Doftade gjorde den av äpplen, mineraler (ja, jag borde fått hint om Chablis här) men även av honung och ekfat. Doftade gjorde jag efter vi provat vinet enligt kursens instruktioner. Vinet hade mycket syra och var fylld av gröna äpplen. Men samtidigt var det lite obalans i vinet då den dels drog åt det fruktiga hållet samtidigt som den svängde in mot vanilj och smörighet. Det var just dessa humörssvängningar som gjorde mig väldigt osäker på druvan och helt blind på ursprunget.

Detta var ett helt ok vin. Fungerar utmärkt som sällskapsdryck. Vinet var även en av vinerna som radikalt ändrade karaktär med lite citron. Den höga syran minskade och en tydlig sötma trädde fram. Så ett litet tips är att passa er att slänga på massa citron på fisken, räksmörgåsen innan ni smakat det tillsammans med vinet ni tar till. Dock kan citronen balansera vinet och maten riktigt bra om inte matchningen riktigt fanns där från början.

Pris: 109kr
Nr på Systembolaget: 5585

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *