Prosecco Pizzolato

Prosecco Pizzolato.jpg

Jag har länge varit emot Prosecco på grund av en missuppfattning i framställningsmetod. Jag har vetat att det inte är samma process för att ta fram detta vin som med champagne.
Dock har jag tolkat det att man ”soda streamar” vinet för att få till bubblorna, även kallat läskedrycksmetoden. Så var dock inte fallet.
Med champagne, den traditionella metoden, jäser man vinet en andra gång när det ligger i flaskan och därmed får ”naturligt” kolsyrat vin. För Prosecco sker andra jäsningen istället i tryckanpassade stålfat. Helt enkelt blandar i socker och jäst tillsammans med vinet så det bildas kolsyra. En metod som går under namnet Charmatmetoden, efter herren Eugène Charmat.

Men jag tänkte att eftersom flera av mina vänner gillar detta vin bör jag ge det en chans. Färgen var tenderade gul, mer gyllene än en vanlig champagne utan snarare som en chardonnay. Doften var väldigt söt och uppvisade nyanser av citrus och päron. Även smakmässigt var vinet väldigt sött och munnen exploderade i inlagda mandariner.

Som sällskapsdryck säger jag nog nej tack om alternativ erbjuds. Men provade vinet till asiatisk mat och då kom det mycket mer till sin rätt. Det tar jag gärna fler gånger. Men summerat på tok för sött för min smak.

Pris: 81kr
Nr på Systembolaget: 7870

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *