Rapport från Druvkurs lektion 1

Druvkurs

Nu var den igång. Druvkursen som jag håller i Munskänkarnas regi. Enligt gammal sed och tradition höll vi till på Grand hotell i Falkenberg. Stort stort tack till Grand för deras otroliga service när jag håller mina kurser. Ständigt levererar de högt över förväntan. Så även inför denna första lektion där jag kände att det infunnit sig en viss nervositet. Nu som nybliven utbildningsansvarig var det dags att flyga solo. Tidigare under ettbetygskursen i höstas hade jag min företrädare med som stöd. Men så nu icke längre.
Nervositeten släppte väl de första deltagarna trillade in. När alla (utom två som fått förhinder) var på plats kunde jag konstatera att det verkar vara ett glatt och trevligt gäng.

Teorin i Druvkursens första lektionen handlar om hur man provar vin och varför vi känner de dofter och smaker som vi gör. Egentligen inga konstigheter. Den praktiska delen går ut på att man provar viner baserade på de druvor som kursen fokuserar på. Druvor man redan vet om att man får på slutprovet. Ett prov som man gör halvblint, det vill säga att man vet vilka druvor det är men inte i vilka glas de finns i. Identifieringen druva och glas är vad det praktiska provet går ut på med druvorna: Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon och Syrah.

Till denna lektion hade jag smugit med ytterligare ett glas vin. Ett glas som jag kallar för teorivin. Det vill säga ett glas vin att smutta på under teoripasset. Kommer själv ihåg känslan att halvt fokusera på teorin för man var så nyfiken på vad som fanns i de upphällda glasen framför en. Tanken med att ha ett teorivin var att ta udden av den känslan. Vilket verkade fungera.

De viner jag hade valt för kvällen var.

Teorivin: 1+1=3 U Mes U Fan Tres, 99kr,  7610
Vin #1: Georg Breuer Riesling Sauvage, 115kr, 5899
Vin #2: Saint Claire Sauvignon Blanc, 115kr, 6382
Vin #3: Penfolds Thomas Hyland Chardonnay, 109kr, 6023
Vin #4: Irony Pinot Noir, 149kr, 6694
Vin #5: Concannon Conservancy Cabernet Sauvignon, 109kr, 6705
Vin #6: Delas Crozes Hermitage Les Launes, 144kr, 2800

Kvällens vin blev Delas Crozes Hermitage Les Launes från norra Rhône (Syrah) tätt efterföljt av Georg Breuer Riesling Sauvage från Rheingau. Vid nästa tillfälle är det Riesling som står som stjärna för kvällen.

Kommentarer

 1. Tobbe

  På tal om flyga solo. Vi passagerare som var med på flyget, första flighten, åkte alla business class. Tack Magnus för en perfekt vinkväll!!

  1. Inlägg
   Författare
   Magnus

   Roligt Tobbe att du gillade första lektionen. Jag lovar dessutom att många spännande viner är på ingång. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *