Rapport från Druvkurs – Lektion 2

 

Viner Druvkurs 2016, lektion 3

Måndag igen. Dags för Druvkurs – lektion 2. Fokus för kvällen var druvan Riesling tillsammans med ett härligt teoripass om klimat och terroir. Ärligt talat kändes materialet för detta tillfälle väldigt upphackat. Man hoppar vilt mellan nederbörd, vind, frost, temperaturer, fotosyntes etc. Inför nästa kurs kommer jag säkerligen justera ordningen på presentationen.

Deltagarna var denna gång fullständiga. Fortfarande ett glatt kanongäng i alla åldrar. Kanske just den mixen som gör att humöret är på topp? Mitt teoripratande till trots. Instuderingsfrågorna till nästa pass lär utvisa det. Eller var det lite intressanta teorivinet som höll lågan uppe. Deltagarna fick smaka ett vin helt baserat på druvan Aligoté från Bourgogne. Ett vin som var friskt och utan ekfatskaraktär. Lite lägre syra än många av kvällens andra viner. Rätt trevligt vin helt enkelt.

När det kom till det praktiska var det ett syrakalas av rang med druvan Riesling i fokus. Hade valt ut fyra olika flaskor från olika delar av världen. Två från tyska Rheingau (olika prisklasser), en från franska Alsace och en Clare Valley i Australien. Utöver detta hade jag två ”jokrar” i form utav en Sauvignon Blanc från Loire och en Pinot Gris från Alsace. Den sistnämnda blev utnämnd till kvällens vin tillsammans med Rieslingen från Alsace. Själv höll jag flaskan i den högre prisklassen från Rheingau som min favorit.

Vinerna för kvällen var.

Teorivin: Joseph Drouhin Bourgogne Aligoté, 114kr,  5500
Vin #1: Künstler Riesling Trocken, 119kr, 5375
Vin #2: Jim Barry Lodge Hill Riesling, 175kr, 95106
Vin #3: Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux, 149kr, 2227
Vin #4: Geheimrat J Riesling Spätlese Trocken Weingüter Wegeler, 229kr, 90428
Vin #5: Jean Biecher Brand Grand Cru Riesling, 159kr, 2105
Vin #6: Paul Buecher Pinot Gris, 155kr, 2192

Nästa tillfälle kommer med all säkerhet ord som ”kattkiss på krusbärsbuske” dyka upp i beskrivningarna av vinerna. Sauvignon Blanc kommer vara stjärnan för kvällen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *