Red, red wine. På Druvkurs – lektion 5 sa vi adjö till gröna druvor och de vita vinerna. Härmed väntar ett par lektioner med röda viner med start i lektion 5, det vill säga denna lektion. Teorimässigt lämnar vi vingården och går in på vinifieringsprocessen. Gällande det praktiska är det druvan Cabernet Sauvignon som står står i fokus för kvällen.
Teori
Vi skulle denna gång lämna vingården helt och hållet. Körde dock en kort repetion gällande skörd då det blev en naturlig övergång till vinifieringen. Att druvorna sorteras, rensas och bokstavligen rullar in i processen som skapar det färdiga vinet. Därefter blev det information om avstjälkning, krossning och pressning. Vi pratade om pre-maceration och analys av must. Men även fastnade vi vid användandet av svavel. Hur mycket det egentligen används i en vingård och vinifieringsprocess. Därefter fokuserade vi på hur vita vinera framställs och kanske den tydligaste skillnaden i framställningsprocessen mellan vita och röda viner. Syftar på att med vita viner pressas druvorna innan jäsningen medan det är efter med de röda vinerna.
Vi botaniserade oss även kring hur man klarnar vinet, jäsningen och lagringen. Då som sagt med fokus på vita viner. Därefter var det tags att sörpla de glas som stod upphällda framför deltagarna.
Viner
Till denna introduktion av röda viner på Druvkurs – lektion 5 var det druvan Cabernet Sauvignon som var huvudnumret. Brukligt stod det sex glas upphällda framför deltagarna. Även om de redan fått i sig ett glas teorivin. Det vinet var ett vitt vin från Italien. En Vermentino från Toscana.
Jag måste erkänna att färgen på vinet avslöjade mer eller mindre ingenting. Alla de sex röda vinerna har de mer eller mindre samma färgskala men viss skillnad i nyans. Började med två rena cab sav från nya världen. Först ut var en från ett vin från Sydafrika och Stellenbosch. Det följdes upp av ett från Coonawarra i Australien. Sedan kom första jokern för kvällen. En Shiraz som är nästan granne med glas nummer två, från Barossa Valley i Australien. Sedan hoppade jag över ”sundet” till två viner från USA och Kalifornien. Först ytterligare en Cabernet Sauvignon från Napa Valley och sedan en regional Zinfandel. Avslutningsvis studsade hem till Europa med en cab sav blend från Bordeaux. Det var 85% av huvuddruvan i vinet varav jag tyckte det blev bra.
Deltagarna tyckte det var svårt men roligt. Alltid högt till tak och många skratt. Särskilt när det kom en smakreferens ”som att slicka på en häst” eller att viner hade ”en flock kaniner (tanniner)”. Har för mig att det var väldigt tajt vilket som blev kvällens vin men tror det landade på fransosen till slut. Vilket jag själv höll med om.
Vinerna för kvällen var således.
Teorivin: Bolgarello, 2014, 85kr, 2340
Vin #1: 21 Gables Cabernet Sauvignon, 2013, 179kr, 2064
Vin #2: Jacob’s Creek Reserve Cabernet Sauvignon, 2012, 122kr, 6205
Vin #3: Peter Lehmann Portrait Barossa, 2013, 128kr, 16381
Vin #4: Louis M Martini Napa Valley Cabernet Sauvignon, 2012, 209kr, 6723
Vin #5: Fetzer Barrel Select Zinfandel, 2012, 99kr, 6425
Vin #6: Château Haut Breton Larigaudière, 2010, 299kr, 91249
Åter igen blir det några veckors paus mellan tillfällena. Detta då undertecknad är bland annat på resande fot i yrkets vägnar. Men vid nästa tillfälle blir det Syrah/Shiraz som ska stå under luppen.