Rapport från Druvkurs – lektion 6

Druvkurs – lektion 6

Även om det varit lite frånvaro med rapporteringen från Druvkursen har kursen fortlöpt som vanligt. Här kommer därför rapport från Druvkurs – lektion 6.
Syrah/Shiraz var huvuddruvan för kvällen.

Teori

Förra tillfället fokuserade vi på framställning av vita viner. Denna gång var det de röda som stod på tur. Att den primära skillnaden är när druvorna pressas. Vitt vin pressas före jäsningen medan de röda pressas efter jäsningen. Med andra ord pratade vi om pressning, alkoholjäsning och om malolaktisk jäsning. Det sista handlar om transformationen mellan skarp äppelsyra till en mer mjukare mjölksyra. Något som vi säkert kan nörda in oss på mer vid fler tillfällen. Men inte i detta inlägg.
Teoripasset handlade även om framställningsmetoder som kolsyremetoden som även går under namnet Macération carbonique. Efter alla slides var det dags för vinerna.

Viner

Cabernet Sauvignon var svårt tyckte många deltagare. Oj, om de bara visste vad de skulle få denna gång. Började med en kraftig Sangiovese i en Chianti Classico som var meningen att ställa till det för deltagarna. Vilket det även gjorde. Följde upp det vinet med två viner av kvällens huvuddruva. En Shiraz från Australien och en Syrah från Saint-Joseph från norra Rhône. Båda vinerna var bra. Även om en deltagare var lite missnöjd över hur det franska vinet smakade och tyckte inte alls det var typiskt för adressen. Gott var det vilket som.
Därefter bjöds det på en Cabernet Sauvignon för att jag tyckte det är obligatoriskt eftersom denna matchning är den svåraste på kursen. För att sedan skoja till det med en Syrah från Nya Zeeland. Ja, faktiskt heter druvan Syrah i det vinlandet. Från det otroligt trevliga distriktet Hawkes Bay. Avslutningsvis blev det en Tempranillo från Rioja som är obligatorisk för kursen. Några av de mer rutinerade deltagare fann adressen för detta vin direkt, medan andra var mer tveksamma trots att jag med tyckte krondillen fanns tydligt där.
Teorivinet blev ett vitt vin från västra Loire som fått lega ”sure lie”, det vill säga på sin jästfällning en stund och som fått en speciell karaktär. Passade som teorivin men skulle vara fantastiskt vin till havskräftor.

Således var vinerna för kvällen.

Teorivin: Muscadet Sèvre et Maine, 2014, 79kr, 2275
Vin #1: Fonterutoli, 2013, 149kr, 32229
Vin #2: Penfolds Kalimna Bin 28, 2013, 169kr, 16320
Vin #3: Saint-Joseph Clos de Cuminaille, 2013, 261kr, 70414
Vin #4: Barra of Mendocino Cabernet Sauvignon, 2013, 139kr, 22346
Vin #5: Saint Clair Pioneer Block 17, 2014, 139kr, 90119
Vin #6: Coto de Imaz, 2010, 105kr, 2659

Sista teoripasset kommer att handla om lagring och om min favoritdruva Pinot Noir.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *