Rapport från Druvkurs – lektion 8

Druvkurs – lektion 8

Då var det dags för sista lektionen inför slutprovet. Näst sista tillfället Druvkurs – lektion 8, övningsprovet. Nu skulle deltagarna få känna på hur slutprovet skulle vara.

Teori

I och med att vi inte hade något direkt teoripass så blev det inget teorivin heller. Utan deltagarna fick nöja sig med ett övningsprov. Femton frågor som skulle besvaras. Inom de områden vi gått igenom under kursen. Vad som sker ute i vingården, vad som sker inne i viniferiet men även lite några frågor om ren druvkunskap. Det var nog de sista frågorna som ställde till det för de flesta eftersom det är ett område vi gått igenom sporadiskt under kursen. Några druvor per gång.
De flesta tyckte det var svårt. En del för svårt andra precis lagom svårt.

Viner

Inför denna Druvkurs – lektion 8, var mina tankar att vinerna ska vara enkla och väldigt druvtypiska. Rieslingen var lite joker då det var en från Österrike och inte en typisk från Alsace eller Rheingau. Därefter kom en väldigt klassisk Sauvignon Blanc från Sancerre i Loire. Som rundades av med en Chardonnay från nya världen, Stellenbosch i Sydafrika.
De röda vinerna blev en nya världen Pinot Noir från Nya Zeeland som egentligen kanske inte var den bästa jag druckit. Den producenten, Saint Clair, gör betydligt trevligare vita viner än denna röda. Som nummer två bland de röda kom en gammal klassiker. ”Djävulsvinet” från Chile på Cabernet Sauvignon. Ett vin som jag själv gick bet på för något år sedan på Druvkursen. Men gick bättre för deltagarna än för mig och de jag gick kursen med. Avslutningsvis blev det en Shiraz från nya världen, Barossa Australien.

Deltagarna tyckte det var svårt men även om vinerna var enkla så är det alltid svårt att prova blint. Men blir osäker och börjar tveka. Men funderar för mycket, när man egentligen bara borde gå första intrycket och magkänslan. Det jag själv har gått bet på mycket är färgen. Hur ska en Cabernet Sauvignon se ut jämfört med en Shiraz? Vilken var nu igen ljusast osv. Här brukar jag säga att gå på doft och smak och strunta i färgen. De enda vinerna man egentligen kan ta på färgen på Druvkursen är Sauvignon Blanc och Pinot Noir. Resten är det doft/smak som gäller. Vilket vin har ek i sig, vilket har högst syra, vilket vin smakar svarta vinbär och vilket har karaktär av vitpeppar. Lita på ens kunskap och tveka inte för mycket. Det brukar vara mina råd.

Vinerna för övningsprovet var alltså.

Vin #1: Domäne Wachau Riesling Selection, 2013, 99kr, 4318
Vin #2: Domaine de la Villaudière Sancerre, 2012, 149kr, 5338
Vin #3: Rustenberg Chardonnay, 2013, 129kr, 2885
Vin #4: Saint Clair Pinot Noir, 2012, 119kr, 16015
Vin #5: Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon , 2012, 79kr, 2962
Vin #6: Lionheart of the Barossa, 2010, 115kr, 2129

Nästa tillfälle är det Slutprov. Hoppas deltagarna är fokuserade och plockar både teori och vinerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *