Rapport från Druvkurs – Slutprov

Druvkurs – Slutprov

Druvkurs – Slutprov, nu var det dags för mina deltagare att visa vad de lärt sig under kursen. Om de bara varit med för att njuta av goda viner och insupa trevligt sällskap, eller de bara faktiskt fick med sig lite kunskap.

Teori

Som utbildningsledare får man till Druvkursen förmånen att någorlunda välja frågorna till provet. Eller slumpa fram dem via Munskänkarnas centrala system. Första gången jag slumpade fram frågor så ansåg jag att de var på tog för udda och svåra. Men efter något försök till tyckte jag att jag fann ett bra prov. Resultatmässigt så klarade ungefär hälften av deltagarna det. Några var någon enstaka poäng ifrån godkänt. Kunde inte hålla mig för skratt när jag fick ett svar på en druvfråga ”Smakar fan tillsammans med surkål”. Tyvärr ett svar som endast kunde få en guldstjärna men inget poäng.

Viner

Druvkurs – Slutprov, viner. Ambitionen var att vinerna skulle vara lika enkla som på övningsprovet. Men med tvisten att vissa av dem skulle komma från nya respektive gamla världen jämfört med övningsprovet. Öppnade provet med en Riesling från klassiska området Alsace. Följde upp med en Chardonnay från Bourgogne. Kanske inte så ekad som jag trodde. Men tror de flesta plockade den. Avslutade de vita med en annan klassisker, Stoneleigh Nya Zeeland. Kanske den mest typiska Sauvignon Blanc du kan springa på. Men inte den bästa.

Med de röda vinerna startade jag med en väldigt väldigt mörk Cabernet Sauvignon men samtidigt väldigt druvtypisk. Svarta vinbär så det stänkte om det. Som nummer två bland de röda var det en pinot noir från Bourgogne. Tunn i färg men förfärlig i doft och smak. Besk. Sist ut kom en Syrah från norra Rhône. Detta vin var kanske det svåraste i uppställningen och inte så druvtypiskt som jag hoppats på. Det fanns nyanser av både pepprighet och köttighet. Men samtidigt visste jag vad jag skulle leta efter.

Vin nummer #4 och #6 blev för svåra för de flesta. Tyvärr! Utan faktiskt bara en enda deltagare som klarade både teorin och praktiken. Dock kommer jag nog hålla ytterligare ett praktiskt prov inom den närmaste tiden för de som missade denna gång. Det gjorde min utbildningsledare när jag gick Druvkursen när alla utom en missade precis samma druvor. Känns därför rätt att erbjuda mina deltagare samma sak då scenariot utspelade sig igen.

Med andra ord var slutprovsvinerna.

Vin #1: Trimbach Riesling, 2012, 139kr, 2639
Vin #2: Laroche Bourgogne Réserve, 2014, 119kr, 5621
Vin #3: Stoneleigh Sauvignon Blanc, 2015, 109kr, 6311
Vin #4: Louis M. Martini Sonoma Cabernet Sauvignon, 2013, 123kr, 6533
Vin #5: Bourgogne Hautes Côtes de Nuits Les Dames de Vergy, 2013, 149kr, 5460
Vin #6: E Guigal Crozes-Hermitage, 2012, 175kr, 2802

Slutligen vill jag säga att det har varit en fantastiskt rolig resa att lotsa dessa deltagare fram igenom. Det verkar dessutom varit väldigt ömsesidigt. Med andra ord ser jag väldigt mycket fram emot att träffa dem igen vid något annat kurstillfälle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *