Introduktionskurs i vin – lektion 3. En kväll vars fokus är rött vin.
Teori
Teoripasset handlade denna gång om hantering av vin. Lagring och förvaring. Även hur man bäst kombinerar mat och vin pratade man om.
Denna kväll var det Tobbe som körde passet helt och hållet då jag var uppbunden i arbetet på annat håll.
Viner
Fast när provningen av vinerna hade påbörjats trillade jag in och fick chansen att testa några viner.
Vinerna till tredje lektionen var som sagt fokus på röda. Syftet var att deltagarna i kursen ska kunna känna skillnad på ett rött vin med hög syra och ett med låg. Även känna skillnad på vin med lite tanniner och ett vin med markanta sådana. I uppställningen var två av vinerna från nya världen eftersom innan vi landar i vinets värld tenderar att handla vin främst från nya världen. För att se om deltagarna kunde känna någon skillnad på nya och gamla världen hade två av varje.
Inledningsvis var det ett teorivin från Österrike på druvan Grüner veltliner. Kanske ingen kioskvältare men trevligt för ändamålet.
Provningen bestod av fyra röda viner. Två från Frankrike och de fick representera gamla världen. De ställdes sedan mot ett från USA och ett från Australien. Första franska viner var en liten tanninbomb från producenten Alain Brumont i sydvästra distriktet Madiran. Svarta vinbär, plommon, en örtighet och allmänt en rejäl strävhet.
Andra franska vinet var ett betydligt elegantare sådant. En Pinot Noir från Bourgogne av producenten Louis Jadot. Här var det söta röda bär blandat med en skogsmylla och lingon. Detta vin var bra men hade nog fått ligga ett par år till innan det var klockrent.
Ser vi till nya världen var det ett överraskande trevligt Shiraz från den stora producenten Penfolds. Tydliga referenser till vinets adress i form av eukalyptus i både doft och smak. Även lite plommon och chokladtoner. Vinet kändes att det var från ett varm klimat men ändå var det bra. Sett till kostnaden för en flaska skulle jag säga att det var väldigt prisvärt.
Sist ut var en Zinfandel från Amerikat, från producenten Bonterra Vineyards. Fatkaraktär och vanilj blandad med fruktighet och lite örter och kanske en ett uns kryddighet.
Med andra ord.
Teorivin: Leth Grüner Veltliner, 79kr, 4200
Vin #1: Château Bouscassé , 125kr, 2204
Vin #2: Côte de Nuits-Villages le Vaucrain, 239kr, 96509
Vin #3: Penfolds Thomas Hyland, 129kr, 630101
Vin #4: Bonterra, 139kr, 22620
Detta var det sista tillfället i Introduktionskursen. Verkar som alla deltagare haft roligt och kunskapsgivande. Eventuellt trillar det nog in ett par nya medlemmar med. Men andra ord uppfylldes syftet med kursen.