Saint Clair Omaka reserve, 2015

Saint Clair Omaka reserve, 2015

Saint Clair Omaka reserve, 2015

Vinet

Ända sedan jag bodde något år i Nya Zeeland haft en liten förälskelse för viner därifrån. Visst, jag gillar mina viner unga, och med hög syra en viss fruktighet. Tycker även många nya zeeländska viner har en trevlig stil som motsvarar de som kommer från ett svalare klimat. Med andra ord kan jag vara lite färgad i mina omdömen om viner från Nya Zeeland. Men samtidigt säkerligen än mer kritisk.

Detta vin, Saint Clair Omaka reserve, hade en förföriskt röd färg som var transparent i karaktären. Tydlig fruktighet med röda bär, en örtighet och kanske nästan lite mynta i doften. Även liten tendens av fat finns där.

Tanninerna var väldigt fina som gav vinet en trevlig känsla. Röda bären utvecklas till att bli mogna jordgubbar och smultron. Kanske lite blåbär med. Fatet finns där tillsammans en något hög syrlighet. Lite mer tid i källaren skulle inte skadat för att runda av syran något.

På det stora hela är denna Saint Clair Omaka reserve en väldigt prisvärd och trevlig bekantskap. Inte den bästa pinot noir man druckit från landet. Men absolut inte den sämsta heller.

Har provat detta vin tidigare fast utav en annan årgång, Saint Clair Omaka reserve, 2012. Jag har även skrivit om fler viner från Saint Clair här på bloggen.

Producenten

Vinproduktion från Nya Zeeland och jag är lika mer eller mindre lika gamla. Neal and Judy Ibbotson började odla druvor samma år som jag föddes, 1978. På den tiden var de pionjärer på området i landet. Nästan lite svindlande när man tänker på hur snabbt Nya Zeeland utvecklats som vinland. På hur bra många viner som kommer därifrån är.

Även om Neal och Judy odlade druvor till andra vinmakare i början så insåg de att de ville göra något eget. Därför skapades 1994 Saint Clair Family Estate. Namnet Saint Clair kommer från namnet vingården som de köpte från en annan pionjär James Sinclair. Tidigt anställdes de två ruggigt talangfulla vinmakarna Matt Thomson och Hamish Clark. Faktiskt har Saint Clair ända sedan starten 1994 vunnit priser och utmärkelser för sina viner. Med andra ord vet man att öppnar man upp en flaska Saint Clair så får man kvalité. Trots att en del viner inte tömmer plånboken helt och hållet.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *