Spioenkop Riesling, 2013

Spioenkop Riesling, 2013

Spioenkop Riesling, 2013

Vinet

Häromdagen skrev jag om god torr tysk Riesling. Idag tänkte jag berätta om god, torr Riesling från Sydafrika. Närmare bestämt ett vin från producenten Spioenkop.

Fick ett spontant infall på det lokala systembolaget över ett vin som stod på en hylla märkt ”Små partier”. Sydafrikans Riesling vet i sjutton om jag testat så varför inte tänkte jag.

Spioenkops Riesling var ett tunt halmgult vin. Doften var komplex. Tonerna av citrus, gräs och en örtighet fick mig en stund att tro att det var en Riesling från Österrike som jag hade i glaset. Dock fanns där, den typiska för landet, rökigheten där. Tillsammans med lite petroleum.
Syran var ordentligt tilltagen. Citrusen fanns där och trycker till vinet ordentligt i eftersmaken och då ordentligt. Gräsigheten och söta päron fanns här med.

Jag gillade verkligen detta vin från Spioenkop. Udda med samtidigt tilltalande.

Pris: 189kr
Nr på Systembolaget: 90618

Producenten

Historien om namnet Spioenkop är gammalt. Ett landmärke i Sydafrika. Över hundra år sedan skeppade britterna in nästa tvåtusen soldater för att slå till mot boerna. Ett stort slag skedde just vid Spioenkop. Engelsmännen förlorade.

Pratar man idag om vinproducenten Spioenkop så är det idag en producent med flera belgiska ägare som verkar se detta som ett ambitiöst projekt. När man hör deras vision om att en dag slå sig in i den klassiska skaran där viner som Château Petrus eller Opus One ingår förstår man deras dröm. Om det blir så eller inte återstår att se. Med andra ord är detta en producent att koll på.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *