Stoneleigh Sauvignon blanc, 2013

Stoneleigh Sauvignon blanc, 2013

Nu har min vinkurs dragit igång. Första passet bestod mest utav presentation av oss deltagare så väl som kursplanen. Som anat var jag den klart yngste deltagaren. Vart är alla andra ”medelålders” mellan 30 och 40 år gamla vinintresserade?? Flertalet av deltagarna hade nått den gedigna ålderna att de nu var pensionerade, vilket säkerligen återspeglar Munskänkarna medlemsmatrikel. Intressant, men samtidigt lite skrämmande var att flertalet av deltagarna var denna kurs inte första gången de går den. Med andra ord kräver den nog sina studietimmar och sitt vinprovande. Just på tal om provning av viner så gjorde vi självklart även det. Sju viner, blint, som vi kommer ha det på slutprovet. Jag är helt klart för idén med att man ska prova blint. Särskilt på denna nivå, men på lägre nivåer är jag mer utav åsikten att det ska vara halvblint. Hur ska man lära sig något om man inte vet vad man ska leta efter är min tanke där. Nu var det som sagt helt blint.

Första vinet ut hade en tunn nästan ljus hinna, men  i övrigt väldigt transparent. Doften av kattpiss och krusbär slog emot en så fort jag doppade näsan i glaset. Tyckte mig även känna nyanser av tropisk frukt som gjorde att jag placerade vinet i den nya världen. Smakmässigt var det citrus och lime med en höga syra som dominerade. Även här i smaken fanns krusbären men väldigt flyktigt då vinets smaker ebbade fort ut. Detta var ett vin som trycker på alla druvtypiska referenser vilket gör att för min egen del vinet blir övertydligt och ointressant. Min gissning var att detta var en sauvignon blanc från Marlborough i Nya Zeeland. Vilket även visade sig vara korrekt när flaskan från producenten Stoneleigh presenterades.

Det sägs att 2013 var en monsterårgång i för nya zeeländska viner. Vilket kanske stämmer för jag har provat tidigare årgångar av detta vin och dessa har verkligen inte fallit mig på läppen. Denna flaska från 2013 var dock betydligt behagligare men fortfarande inte riktigt min smak. För de som gillar väldigt druvtypisk sauvignon blanc kan jag rekommendera detta. Man lär nämligen inte ta miste på vad som finns i glaset.

Pris: 104kr
Nr på Systembolaget: 6311

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *