Vintävling 2017

Vintävling 2017

Vintävling 2017

Då var det dags igen. Årets vintävling för Munskänkarna. Denna gång landade tävlingen i Varberg. Grannkommunen med andra ord och inte så lång resa. Falkenberg ställde upp med samma lag som förra året. Med andra ord Tobbe och jag skulle försöka förbättra förra årets 4:e plats. Ingen lätt uppgift skulle det visa sig då det var fjorton lag som ställde upp. Bland annat de duktiga mamma/son kombinationerna från både Varbergs och Marks sektioner. Vi insåg även att vi skulle få hårt motstånd från en annan grannkommun, Halmstad. Den sektionen kom med två lag. Ett bestående av min vän Magnus (tidigare utbildningsansvarig och numera ordförande) och Rolf (tidigare utbildningsansvarig och ordförande, numera utbildningsansvarig för regionen). Magnus hade helgen innan spikat Betyg-2 provets praktiska del. Hårt och tufft motstånd med andra ord. Dock en härlig utmaning.

De vita vinerna

Först ut i denna vintävling var, som alltid, de vita vinerna. Första glaset var blommigt i doften men tydlig syra och citrus i smaken. Lite klurigt tyckte jag, medan min kompanjon sa Riesling direkt men jag var tveksam. Sköna med att tävla med Tobbe är att vi båda är osjälviska och litar blint (hyfsat i alla fall) på varandra. Så yes, Riesling blev vårt svar. Landet och regionen var väldigt svårt. Vi tyckte det var för blommigt för tydlig Tyskland och simmade in i fällan att sätta Australien. Självfallet var det ett vin från Tyskland, nämligen Pfalz. Attans. Men 2 poäng för druvan.

Andra vita var vi båda tydliga på att det var en Chardonnay. Tobbe var inne på nya världen men jag ville till gamla världen. Efter lite fram och tillbaka körde vi på Frankrike och Bourgogne. Facit sa en Chablis. Heja, första 4:an på plats.

Tredje vinet var jag bombsäker på att det var en Pinot Gris från Alsace. Tobbe var nästan lika säker. Därav blev vårt svar just Frankrike och Alsace. Återigen ett klockrent svar, ytterligare en 4:a i bagaget.

Summering 10 poäng av 12 möjliga på de vita vinerna.

De röda vinerna

Oj. Nu blev det tokigt svårt redan på första glaset på de röda vinerna. Vi båda tyckte vi kände svart vinbärssaft i smaken och en viss söt fruktighet. Därav var vi inne på en Cabernet Sauvignon eller Cabernet Franc. Båda tokfel då det var en Corvina (i majoritet i alla fall) från Italien, Venetien. Suck. Tobbe och jag är väl de enda vinintresserade i vårt land som inte dricker så mycket Amarone eller Valpolicella. Noll poäng.

Andra röda vinet tyckte jag att jag tydligt kände igen. Det fanns toner av stall, läder och en viss köttighet. Men även en tydlig fruktighet som störde bilden att vinet skulle vara från norra Rhône och en Syrah. Här någonstans slog det mig vad vi hade i glaset. En Malbec från Argentina. Tobbe var skeptisk men gick med. Förstår att han var det då både han och jag gått bet på druvan båda två vid olika tillfällen senaste tiden. Men vi chansade. Vad var det? En Malbec från Mendoza i Argentina. Full pott på andra glaset av de röda och fyra nya poäng.

Tredje glaset kände Tobbe igen. Eller vinet i glaset. Jag var helt ute och cyklade och trodde allt ifrån Cabernet Sauvignon, Shiraz, Zinfandel eller till och med en Tempranillo. Tobbe lyckades inte pricka vad det var som han kände igen. För när vinet presenterades som en Shiraz från Sydafrika klickade till hos oss. Va fasiken skrev vi inte det landet med den tydliga rökighet som fanns i glaset. Det visade sig även att Tobbe druckit vinet tidigare (jag har nog aldrig provat en Shiraz från Sydafrika vad jag kan komma på) och inte konstigt att han fick igenkänningsvibbar. Jaja, ytterligare en total bom och noll poäng.

Vintävling 2017

Slutresultat för oss i vintävlingen

Om man orkat läsa hela texten ovan vet man då att vi landade på 14 poäng totalt varav 10 av dem kom på de vita vinerna. Tävlingsmässigt vann vi inte utan vi gissar att vi i år landade på en fjärde plats igen. Vinnarna, två lag med samma poäng, kom båda från Halmstad och hade 16 poäng totalt. Stort grattis Halmstad!

Surt att vara två poäng från vinst och bommat två röda vinet totalt. Vi vet inte om vi förbättrade placeringen, vi anar att vi kom på samma, men vi fick ett poäng mer än på förra årets vintävling. Med andra ord målet uppfylldes. Kuriosa är att vi även förra året bommade två av de röda vinerna. Med andra ord träning och åter träning är det som gäller i ett år framöver.

Samma målsättning nästa år igen. Förbättring!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *