Vosne-Romanée Domaine Manuel Olivier, 2010

Vosne-Romanée Domaine Manuel Olivier

Pinot noir. Bara uttalet av den tunna delikata druvan får mig att dra på smilbanden. Denna gång serverades ett glas i en blindprovning (ett av kurstillfällena för 2-betygsprovet). Kommer inte ihåg om jag prickade den, men det bör jag ha gjort då druvan tillhör en av mina favoriter. Däremot är jag osäker på om jag satte ursprunget. Inte varje dag jag får serverat en fransos i prisklassen omkring 300kr. Att man sedan fick reda på att det var från det trevliga området Vosne-Romanée gjorde att man log lite till.

Vinet i glaset var rött och tunt som dig sig bör. Trots det fåtalet år som vinet existerat fanns där en tydlig tegelnyans i färgen. Något som jag vid bara anblicken drog mig mot Rioja eller Piemonte. Vid den obligatoriska doftningen fick jag inte så mycket mer ledtrådar. Utan vinet var både knuten och svårt. Kanske beror det på de små provningsglasen man serveras vinet i?
Smakmässigt öppnade vinet upp sig och i munnen kunde jag känna en kryddighet, röda bär, skogsbär och faktiskt en del tanniner.
Vinet hade dessutom en både påtaglig beska och lång eftersmak.

Skulle jag köpa detta vin igen? Ja, det skulle jag nog. Men jag skulle absolut låtit det ligga några år till för att runda av både tanninerna och beskan.

Pris: 309kr
Nr på Systembolaget: 5473 (om den fortfarande finns kvar)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *