Würzburger Stein Silvaner trocken Juliusspital, 2013

Würzburger Stein Silvaner trocken Juliusspital, 2013

Silvaner, vad sjutton är det för druva? Tror jag aldrig provat något vin gjort på den druvan tidigare. Påminner mycket om syskonet Riesling men där fanns även en likhet med de långväga kusinerna Albariño & Alvarinho. Just detta vin kom från producenten Juliusspital i tyska Franken. När man läser om producenten får man reda på att vineriet tillhör ett sjukhus och har gjort det ända sedan starten redan 1576. Nu vet jag inte om det påverkar deras viner särskilt mycket men det är en lite intressant fakta.

Vinet i glaset är ljust gult. Påminner här om en riesling. Doftar tropisk frukt, lite åt aprikoshållet, friskt och med en tydlig blommighet. Smakmässigt är vinet torrt och gott. Där finns en skön mineralitet tillsammans med den tropiska frukten. Här hittar jag även en hel del citrus som brukar gå hand i hand med den höra syra som vinet ändå har.

Detta var ett vin jag gillade. Torrt och tropisk frukt. Hög syra med mineralitet. Svårare än så är inte jag. Kanske.
Att flaskan är lite speciell vet jag inte om det är ett plus kanten eller ett minus ur ett marknadsperspektiv. Sett till mig själv är det ett minus för jag hade nog aldrig köpt denna själv. Men med dagens vetskap vad som finns i skulle jag inte tveka.

Pris: 169kr
Nr på Systembolaget: 99056

Kommentarer

  1. Sebastian

    blå, svarta och flaskor formade som fiskar, det är jippon från 70-80-talen som skänkte ett löjets och lågkvalitets skimmer över Mosel och resten av Tysklands rykte som vinland. Frankens historia med sina unika flaskor som kallas Bocksbeutel är kultur och vinhistoria. Men såklart blir det även en marknadsföringsfördel. Gott är det i alla fall 🙂 (och det är även bra Moselviner i gröna standardflaskor) 😉

    1. Inlägg
      Författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *