Ladies circle rosé champagne

Ladies Circle Rosé Champagne
Ladies Circle Rosé Champagne

I höstas köpte min fru en lott i ett vinlotteri anordnat av Ladies Circle. Kanske lite onödigt tyckte jag själv om jag ska vara riktigt ärlig. Ingen av oss brukar brukar särskilt ofta vinna något. Dessutom tyckte jag lotten var lite väl dyr. Däremot när frun vann två veckor i rad på sitt lottnummer kunde jag inget annat än att vara glad. Ena veckan en prosecco (3:e pris) och den andra veckan denna roséchampagne (1:a pris).

Vinet

Vinet var en tydlig roséchampagne på färgen men aningen mer orange i färgen än rosa. Dock inte på grund av ålder utan jag tror snarare mer på grund av druvblandningen. En tredjedel vardera av Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay, dvs majoriteten från blå druvor.

Doften var något sluten men kunde känna en tydlig fruktighet ligga och gotta sig någonstans i bakgrunden.

Smakmässigt var där en potent syra som tog det första intrycket. En liten brödighet och en påtagligt tydlig sötma av smultron/jordgubba. Vinet hade lite väl tydlig flirt med jordgubbssaft av bra kvalité för min smak. Säkerligen på grund av den markanta sötman.

Korta fakta

Druva: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier
Geografi: Frankrike, Champagne
Producent: J.M. Gobillard & Fils
Årgång: NV
Inköp: På Systembolaget (BS) för 295kr

Passar till

Jag tror att denna roséchampagne kan vara ett klockrent val för sommarens klassiska kombination, jordgubbar & champagne. Dels för att det finns de smakerna i vinet men även för champagnen har en markant sötma som kan matcha de söta jordgubbarna.

Glasfundering

Ladies Circle Rosé Champagne
Olika glas för champagne

Vilket glas ska man dricka champagne är en fråga jag sprungit på ibland. Svaret är samma som på frågan ”hur långt är ett snöre?”, dvs det finns inget rätt svar. Champagne kan avnjutas på hur många olika sätt som helst. I dricksglas, direkt ur flaskan, vaskning (FY och SKÄMS på er som gör det!!!) eller vanligast är nog trots allt ur ett vinglas. Dock är snarare frågan vilket vinglas som passar bäst.

Personligen har jag i många år druckit mina champagner ur de klassiskt höga och ofta fina glas (glaset i mitten på bilden ovan). Skam dock till den som inte är nyfiken och utmanar sina värderingar och normer. Numera har jag övergivit tulpanglaset och dricker mina champagner från klassiska vitvinsglas då jag finner att dessa återger aromer och smaker på ett mysigare och mer tilltalande sätt. Även om jag ofta funderar på att införskaffa nya tulpanglas fast med en bredare topp som jag tror kommer vara en bättre och mixad variant av de två glasen på bilden. Om jag gör slag i mina funderingar återstår att se. Kanske lägger pengarna på mer champagne istället. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *