Rémi Leroy Champagne Rosé

Rémi Leroy Champagne Rosé
Rémi Leroy Champagne Rosé

Nyligen var jag inbjuden på en mycket exklusiv(?) provning här lokalt i mysiga Falkenberg. Inbjudan kom från en av de två otroligt nördiga pizzamakarna på stället Lilla Napoli, ty han vet att jag gillar nörda i vin. Så temat för provningen var Vin & Pizza (eller tvärtom). Eller rättare sagt 10 viner till 9 pizzor (och en mellanrätt).

Insåg att summera denna provning i ett enda inlägg skulle bli en halv roman vilket ingen orkar läsa. 🙂
Så håll till godo att jag ämnar att lägga upp ett inlägg per vin jag orkar/hinner skriva om från provningen.

Först ut blir första vinet från provningen. Likt vilken middagsbjudning som helst var det bubblet som var först ut. Men inte vilket bubbel som helst utan en roséchampagne från producenten Rémi Leroy. Ett vin som Lilla Napoli hade kommit över då de köpte på sig lite av Fävikens vinlager då de nyligen stängde sin verksamhet.

Rosé champagne

Vinet

Utseendemässigt var rosechampagnen djupt rött och för att vara en rosé upplevde jag det som väldigt potent och fylligt. I doften kom den en underbar ton av smultron och en i övrigt tydlig och frisk mineralet i kombination med bärigheten.

Smakmässigt fanns den tydlig syran på sin plats och en känsla av att det inte varit mycket dosage i denna flaska. Bärigheten fanns där, smultron, hallon/jordgubb och svarta vinbär, och som höll sig kvar en bra stund i gommen.

Denna flaska från Rémi Leroy är nog en av de bästa roséchampagner som jag druckit. I och för sig har jag inte konsumerat särskilt många roséchampagner. Serveras det viner av med kvalité, väl kylda, på en varm sommardag tackar jag inte nej. Då passar jag på och njuter istället.

Korta fakta

Druva: Chardonnay, Pinot Noir
Geografi: FrankrikeChampagne, Côte des Bar
Producent: Rémi Leroy
Årgång: NV
Inköpt: Finns som del av en vinlåda på Systembolaget

Pizza

Vinet & pizzan

Till vinet fick vi en pizza bianco, dvs utan tomatsås, där pecorinon och pancettan tydligt tog för sig. Vinet var en kanonmatchning till pizzan och eftermiddagens provning fick en ruggigt bra start.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *